Bloemlezing uit de CODA Collectie

13/10
2017
APELDOORN (EZPress) - Stout, stevig, lijvig, kleurrijk, ferm, kloek, dapper en gedurfd. De bloemlezing uit CODA Collectie Big, Bold & Beautiful toont van 8 oktober tot en met 10 december 2017 een aantal eyecatchers met lef. De geselecteerde kunstwerken springen in het oog vanwege formaat, techniek, materiaal, onderwerp of het statement dat ze maken. Vanaf de wand, vanuit de vitrine of vanaf het lichaam zijn ze onderwerp van gesprek.

Hoewel CODA het sieraad – groot en klein – zonder uitzondering beschouwt als miniatuursculptuur met een eigen, intrinsieke waarde, vallen de sieraden in Big, Bold & Beautiful op door het uitzonderlijke formaat, thematiek of techniek. De Black Eel van beeldend kunstenaar en smid Mallory Weston telt 160 centimeter en weet zich vergezeld van het drie meter lange collier Vergeef ze, ze weten niet wat ze doen van Dinie Besems. Terwijl Besems zoekt naar een conceptuele benadering van het sieraad en draagbaarheid niet haar prioriteit heeft, gebruikt Mallory traditionele sieraad- en textiele technieken waardoor de Black Eel ondanks zijn grootte zijn natuurlijke soepelheid krijgt en prettig draagt.

Het Kolencollier van Nina Sajet springt eveneens in het oog. Als Alice in Wonderland bekijkt Sajet de werkelijkheid die zij vervolgens op poëtische wijze vertaalt in haar werk. Sajet: “Zoals in sprookjes of droom, worden de objecten om me heen heel klein of juist heel groot waardoor context en betekenis veranderen. In mijn werk veranderen kooien in ringen, vogels in buisjes en kolen in glanzende parels.”

In de collectie van CODA is de fauna van de Veluwe een aandachtsgebied. Denk aan het hert, het wild zwijn en kleinere dieren zoals slangen, egels en kevers. Van David Bielander, Felieke van der Leest en Alexander Blank is een kleine menagerie opgenomen in de tentoonstelling. De sieraden van de Zwitserse beeldend kunstenaar David Bielander vertegenwoordigen veelal natuurlijke elementen, dieren en planten. Zijn collier Python met een lengte van tweeënhalve meter is gemaakt van geanodiseerd titanium. Het wordt zonder koord, ketting of pin om de hals gedrapeerd. Fors van formaat draagt Python door het gebruikte titanium en de fijne schakeling van de schubben licht en soepel. Dat de natuur ook op een heel andere wijze kan inspireren is terug te zien in het werk van David Mandel. Bekend om zijn theatrale werk begeeft Mandel zich op de grens tussen het mode- en auteurssieraad. Door middel van glitter en glans zorgt hij ervoor dat men zonder zorgen een kreeft of hagedis op de schouder draagt.

CODA Collectie

CODA Museum beschikt over een collectie moderne kunst, waaronder een omvangrijke collectie sieraden van circa 9000 objecten. Deze collectie heeft zijn oorsprong in de jaren zestig van de vorige eeuw. Er wordt actief verzameld en de collectie groeit gestaag door aankopen, bruiklenen, schenkingen en legaten en is inmiddels de grootste museale collectie sieraden in Nederland. Tijdens het Museumcongres 2015 ontving CODA uit handen van minister Jet Bussemaker de Rijkscollectie sieraden. Deze collectie omvat ruim 400 objecten en is in langdurige bruikleen gegeven aan CODA Museum met de intentie dit om te zetten in een schenking. In datzelfde jaar verscheen Redefining Jewellery, een publicatie over de sieradencollectie van CODA Museum. In 2016 is bovendien een nieuwe presentatieruimte voor de eigen collectie gerealiseerd. CODA Museum presenteert de sieradencollectie en de schenking van het Rijk in wisselende samenstellingen middels bloemlezingen, thematische en monografische presentaties.

In de tentoonstelling

In de tentoonstelling is werk te zien van onder andere Dinie Besems, David Bielander, Alexander Blank, Onno Boekhoudt, Iris Bodemer, Paul Derrez, Beate Eismann, Jantje Fleischhut, Sophie Hanagarth, Maria Hees, Herman Hermsen, Marion Herbst, David Mandel, Felieke van der Leest, Sari Liimatta, Nel Linssen, Ruudt Peters, Dorothea Prühl, Philip Sajet, Nina Sajet, Chris Steenbergen, Studio Job, Mallory Weston en LAM de Wolf. Er is beeldend werk opgenomen in Big, Bold & Beautiful van Leon Adriaans, A.R. Penck en Carel Visser.

//Einde bericht

Bron: CODA Museum

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: vrijdag 13 oktober 2017, 08:47
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Apeldoorn, Gelderland, Noord-Brabant, Steenbergen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry