Ophelia bereikt Europa mogelijk als hurricane

11/10
Het gebeurt niet vaak dat een tropische storm de Europese wateren aandoet. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2005, alweer twaalf jaar geleden. In dat jaar bereikte Vince de zuidwestkust van Spanje als een orkaan van de eerste (zwakste) categorie.

Actueel
Ophelia zwerft al een paar dagen als tropische storm boven het centrale deel van de Atlantische Oceaan. Vergeleken met eerdere stormen vertoont Ophelia een duidelijk andere koers. Waar de meesten richting het Caribisch gebied trokken, is deze storm op weg naar Europa.

Vanochtend om 7 uur lag de kern ongeveer 1800 kilometer ten westen van La Palma. De hoogste gemiddelde windsnelheden waren op dat moment ongeveer 100 kilometer per uur: windkracht 10 à 11.

De laatste verwachtingen
De komende 24 uur zal de storm zich verder ontwikkelen. Donderdagochtend al zal Ophelia orkaankracht 12 bereiken, om vervolgens nog wat verder aan te sterken. In de avond en nacht naar vrijdag bereikt zij waarschijnlijk de hoogste windsnelheden: gemiddeld ruim 130 kilometer per uur met windstoten tot 165 kilometer per uur. Op dat moment bevindt ze zich nog ver van het Europese vasteland. De dagen erna zal de orkaan verder noordoostwaarts koersen om op maandag volgens de laatste modeluitvoer circa 250 kilometer ten westen van Porto uit te komen. Ook dan is nog sprake van een orkaan.

Uiteraard is de nog wel wat marge in de berekende route en windsnelheid, aangezien we ongeveer vijf dagen vooruit in de toekomst kijken. De kans dat Ophelia ook daadwerkelijk als een hurricane het Europese vasteland aandoet is nog klein, maar het is niet geheel uitgesloten.

Ook storm in Nederland?
Hurricane Ophelia zal begin volgende week waarschijnlijk verder noordwaarts trekken richting Ierland. Aan de zuidzijde van het grootschalige lagedrukgebied berekent de laatste ECMWF-uitvoer de ontwikkeling van een kleiner, maar pittig lagedrukgebied. Er zijn zelfs een paar berekeningen die het rond volgende week donderdag tot een storm laten komen langs onze kust. Hoewel het voorlopig onwaarschijnlijk is dat dit uitkomt, is het voorn de liefhebber wel interessant om de ontwikkelingen te blijven volgen.

Bron: MeteoGroup en NHC
Foto voorpagina: de verwachte route van Hurricane Ophelia op MeteoEarth.com

Datum: woensdag 11 oktober 2017, 14:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Ierland, Porto, Portugal, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry