Militaire gezondheidszorg beraadt zich op de toekomst

11/10
2017
De krijgsmacht en dus ook de militaire gezondheidszorg moet veranderen om goed te kunnen inspelen op alle wijzigingen in de veiligheidssituatie. Denk aan internationale crises, terrorisme of schaarste aan grondstoffen. Dat geldt ook voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, robotisering en gezondheid. Maar hoe?

Een gewonde militair wordt per brancard naar een Chinook gebracht voor verder transport naar het hospitaal.

Het was 1 van de 3 speerpunten waarover vertegenwoordigers van alle geledingen van de Militaire Gezondheidszorg (MGZ) vandaag spraken. Dat gebeurde tijdens de zogenoemde Zwarte Waterconferentie. Die werd gehouden op het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum in Hilversum.

Commandeur Blom vindt het belangrijk dat kennis en kunde vanuit de hele organisatie wordt ingezet voor professionalisering van de militaire gezondheidszorg. Op de geprojecteerde foto naast hem liggen militairen in het veld te slapen.

Doel

Het doel van de conferentie was 3-ledig. Zo was de vraag welke stappen nodig zijn om de MGZ verder te professionaliseren. In de tweede plaats hoe is aan te sluiten bij de wensen van de operationele commando's. Ten derde ging het om de vraag welke civiele ontwikkelingen de Defensie Gezondheidzorg Organisatie moet omarmen. Tijdens de bijeenkomst werd de vraag gesteld op welke ontwikkelingen de MGZ moet inspelen en welke knelpunten voorrang krijgen.

Commandant Defensie Gezondheidszorg Organisatie commandeur Remco Blom brak een lans voor het verbeteren van de samenwerking tussen de verschillende partijen en beleidsmakers: "Voor jullie beeld: meer dan een handvol vlag- en opperofficieren hebben iets te zeggen over de militaire gezondheidszorg. Het is belangrijk dat we laten zien dat we gezamenlijk aan de slag zijn, gaan en blijven voor de verdere professionalisering van de MGZ."

Door het vertrek van goed opgeleide verpleegkundigen kan de zorg in de cproblemen komen.

De toekomst van AMV

Ook werd gesproken over de grote druk op Algemeen Militair Verpleegkundigen. Veel deskundig en ervaren personeel verlaat Defensie voortijdig. Daardoor zijn er relatief veel, moeilijk te vervullen vacatures. Gevolg is dat de kwaliteit van de geleverde zorg in het geding komt. Een van de gestelde vragen was dan ook of het huidige concept van AMV'n nog wel van deze tijd is en of Defensie misschien behoefte heeft aan anders opgeleide verpleegkundigen.

Digitale zorg

Derde gespreksonderwerp was de digitalisering van de gezondheidszorg. Het wordt in de naaste toekomst vanzelfsprekend gezondheid en inzetbaarheid op afstand te monitoren. Dat gebeurt dan op basis van big data-voorspellingen. Robots krijgen een rol binnen de MGZ.

Zwarte Water

Commandeur Blom sprak van een voor hem bijzondere bijeenkomst. "In mijn beginjaren bij Defensie mocht ik als jonge arts meedenken over de toekomst van de militaire gezondheidszorg bij de marine. Dat gebeurde in een hotel dat naast het Zwarte Water lag. Ik vond het een eer om als jonge en onervaren arts met de oude garde te praten over de toekomst van de MGZ. Ik vind het belangrijk dat kennis en kunde vanuit de gehele organisatie wordt ingezet voor de verdere professionalisering van de militaire gezondheidszorg."

Datum: woensdag 11 oktober 2017, 14:56
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Hilversum, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry