Weekendweer

06/10
2017
Deze vrijdag begint behoorlijk nat. In een noordwestelijke stroming wordt namelijk koude polaire lucht in de hogere luchtlagen geblazen. Deze koude lucht strijkt over het veel warmere Noordzeewater wat de ideale voedingsbron is voor stevige buien. Vanochtend vroeg in Noordoost-Groningen al wat hagel gemeld. Dat kan vandaag tijdens een pittige bui op wat meer plaatsen gebeuren. Bovendien komt het her en der tot een klap onweer. De grootste kansen op hagel of onweer zijn weggelegd voor de noordoosthoek.
De noordwestenwind waait aardig door. Langs de noordwestkust staat vanochtend nu en dan een windkracht 7. In de middag neemt de wind langzaam wat in kracht af. Ook de buiigheid neemt in de loop van de middag vanuit het westen af.

Vrijdagavond
Doordat een hogedrukuitloper van boven West-Frankrijk zich vanavond gedeeltelijk tot over onze regio uitspreidt, warmt de bovenlucht sterk op. Hierdoor neemt buienactiviteit steeds verder af en klaart het vanuit het westen wat meer op. In het oosten en noorden blijven echter ook vanavond nog een paar lichte buitjes aanwezig.
De west- tot noordwestenwind zwakt nog wat verder af en wordt op de meeste plekken boven land matig, rond kracht 3.

Zaterdag
Ten zuiden van IJsland bevindt zich deze vrijdagochtend alweer een volgend lagedrukgebied met daar omheen circulerende onstabiele luchtmassa’s. In een doorstroomde noordwestelijke aanvoer, komt dit geheel snel onze kant op. Zaterdag namiddag wordt de kern van deze depressie boven Denemarken verwacht. De bijbehorende fronten met regen bereiken tegen de ochtend het uiterste noordwesten. In de tweede ochtendhelft wordt het ook in de oostelijke delen van ons land nat. In de middag valt de meeste regen in een brede strook van zuidwest naar noordoost. Vooral in de noordwesthoek zijn er ’s middags ook lange droge perioden met wellicht een beetje zonneschijn.

In de avond ligt het zwaartepunt van de regen boven het zuiden en oosten. Elders valt soms nog een bui, maar zijn er ook wat opklaringen.

De wind draait gedurende de dag van zuidwest naar west tot noordwest. Landinwaarts wakkert deze aan tot windkracht 4 midden op de dag. Direct aan zee komt dan nu en dan een windkracht 7 te staan. Vooral aan zee wordt de wind sterk vlagerig met in de ochtend en eerste middaghelft lokaal zware windstoten tot 80 km/uur.
De temperatuur stijgt naar waarden uiteenlopend van 12 graden in Limburg tot 16 graden

Zondag
Het lagedrukgebied van zaterdag ligt op zondag al boven de Botnische Golf en ook de regen heeft ons land dan grotendeels verlaten. Echter blijft er een zwak front over het zuiden van het land slepen. Hierdoor houdt het zuiden overwegend bewolkte condities en valt soms nog een klein beetje regen of een buitje. In de rest van het land krijgt de zon wat meer ruimte en valt slechts een enkel buitje. Er waait een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind. De temperatuur komt op 14 à 15 graden uit.

Bron: MeteoGroup
Foto voorpagina: Ton Wesselius, schilderachtige buienlucht vanochtend bij de Oude-Wetering.

Datum: vrijdag 6 oktober 2017, 11:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Denemarken, Frankrijk, Groningen, IJsland, Limburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry