Wisselvallige dagen

05/10
2017
De storm van vanochtend is alweer over het hoogtepunt heen. Hoewel het de komende dagen niet meer tot een officiële storm komt, wisselen storingen met regen en wind elkaar rap af.

De wind haalde vooral tijdens de tweede ochtendhelft flink uit. Langs de west- en noordkust stond af en toe een storm, windkracht 9. Lauwersoog meldde zelfs korte tijd windkracht 10. Daarbij werden windstoten gemeten tot 113 kilometer per uur. In het zuiden van het land was de wind duidelijk wat minder sterk. Op het hoogtepunt stond in Limburg een gemiddelde windkracht 5 met windstoten tot 70 kilometer per uur. In Zeeland en West-Brabant werden maximale windstoten van iets meer dan 80 kilometer per uur gerapporteerd.

Venijnige, maar kleine randstoring
Het forse windveld hing samen met een klein, maar actief lagedrukgebied. Deze zogenaamde randstoring ontwikkelde zich afgelopen nacht boven de Britse Eilanden en de Noordzee, aan de zuidflank van een groter lagedrukgebied boven Scandinavië. Het geheel koerst nu razendsnel oostwaarts en ligt vanavond al boven West-Polen.
Wij blijven echter onder invloed van het genoemde grootschalige lagedrukgebied.

Buientrein
Met een noordwestelijke stroming komt vooral in de hogere luchtlagen koudere lucht naar onze omgeving afzakken. Hierdoor leeft de buiigheid op vrijdag behoorlijk op. Met name in de noordoosthoek van ons land kunnen de buien soms pittig uitpakken met ook onweer daarbij.
Tussen de buien door schijnt ook de zon zo nu en dan. Er staat nog steeds een stevige wind, uit het noordwesten. Boven land is deze veelal matig, rond windkracht 4. In het noordwestelijke kustgebied bereikt de wind nu en dan windkracht 7. Het wordt niet veel warmer dan een graad of 14.

Kleine adempauze
Later op vrijdag worden de buiigheid en windsnelheid vanuit het zuidwesten geleidelijk onderdrukt. Dit heeft te maken met de nadering van een hogedrukuitloper van boven West-Frankrijk. Vrijdagavond neemt de wind daardoor geleidelijk af en trekken de buien naar het oosten weg.
Ook zaterdagochtend profiteren we nog enigszins van de genoemde hogedrukuitloper met vooral in de oostelijke regio’s nog een waterig zonnetje.

Het is echter van korte duur, want een tegen de middag bereikt een volgende frontaal systeem de westkust wat zich snel oostwaarts uitbreidt. Hierop valt van tijd tot tijd (mot)regen. Bovendien trekt de westelijke wind weer aan, en wordt mogelijk opnieuw even hard (7 Beaufort) aan zee. Het wordt 13 tot 15 graden.

Zondag op veel plaatsen droog
De brede regenzone van zaterdagmiddag verlaat pas tegen de zondagochtend het zuidoosten van ons land. Erachter klaart het nu en dan op en valt slechts een enkele bui. Er staat een matige tot vrij krachtige noordwestenwind, waarmee de middagtemperaturen uitkomen rond 15 graden.

Bron: MeteoGroup
Foto voorpagina: Buienluchten, Greet Conradi.

Datum: donderdag 5 oktober 2017, 12:52
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Limburg, Polen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry