Waddenstorm met gevaarlijke windstoten

04/10
2017
Het gaat morgen stormen langs de kust, en ook landinwaarts kunnen er zware windstoten voorkomen. Het onstuimige en lokaal zelfs gevaarlijke weer wordt veroorzaakt door een stormdepressie die momenteel in ontwikkeling is.

Die razendsnelle ontwikkeling van het lagedrukgebied veroorzaakt verschillen tussen de verwachting van de weermodellen. Zo berekende UKMO bijvoorbeeld morgenochtend een kerndruk van 993 hPa. ECMWF ging voor 990 hPa en het Hirlam model ging voor 997 hPa. Hoe sneller de kerndruk keldert, hoe pittiger de wind zal uitpakken. Die verschillen zijn dus van groot belang.

Gevaarlijke windstoten
Inmiddels zijn de nieuwe berekeningen van de weermodellen binnengelopen en kunnen we stellen dat vooral de windstoten gevaarlijk kunnen uitpakken. Het Waddengebied krijgt de volle laag en daar kunnen windstoten zeer zwaar zijn met circa 100 tot 120 kilometer per uur. Zeer lokaal kunnen zelf uitschieters voorkomen van 130 kilometer per uur! Waarom dit lagedrukgebied die verraderlijk snel tot ontwikkeling komt heeft vooral te maken met de straalstroom.

Hoe ontwikkelt zo’n stormdepressie zich?
Op zo’n 10 kilometer hoogte in de atmosfeer bevindt zich de straalstroom, een wind met een snelheid van circa 200 tot 300 kilometer per uur. Aan de linkeruitgang van de straalstroom is een tekort aan lucht. Dat tekort wordt aangevuld vanaf de grond. Op die tien kilometer hoogte wordt als het ware de lucht vanaf de grond opgezogen, om het tekort in de straalstroom op te vullen. Zo’n stijgende luchtbeweging zorgt voor een dalende luchtdruk aan de grond. Dat is precies wat er nu gebeurt met de stormdepressie die in ontwikkeling is. De lucht daalt in de kern steeds verder en door de stijgende luchtbewegingen ontstaan er veel buien rondom het lagedrukgebied. Zo is de kerndruk vanmiddag circa 1007 hPa. Morgenmiddag is de kerndruk gezakt tot 989 hPa.

Luchtdrukverschillen in ons kleine landje
Verschillen in luchtdruk veroorzaken veel wind, vooral wanneer die verschillen op een vrij korte afstand plaatsvinden. Zo zien we waarschijnlijk morgenochtend dat de luchtdruk uiteenloopt van circa 998 hPa op de Waddeneilanden tot 1010 hPa in Zuid-Limburg. Dat zijn de lijnen die je vaak in een weerkaart op televisie ziet. Wanneer deze lijnen dicht bij elkaar liggen, zoals morgen, dan waait het fors.

Zware spits?
En fors waaien, dat gaat het. Rond de ochtendspits is het al af en toe stormachtig aan zee met een windkracht 7 tot 8, in combinatie met windstoten rond 90 kilometer per uur aan zee. In de Randstad worden er windstoten verwacht van circa 60-70 kilometer per uur. Ook vallen er dan diverse buien, waarbij soms een flinke plens water naar beneden kan komen. De spits zal hier dus al zeker hinder van ondervinden.

Details voor donderdag
In de loop van de ochtend trekt de wind aan, uit eerst nog westelijke richtingen. De kern van het lagedrukgebied passeert dan de Waddeneilanden van west naar oost. Daarachter draait de wind naar het noordwesten toe en trekt flink verder aan. Zo gaat het later in de ochtend in het Waddengebied stormen met een windkracht 9. De windstoten zijn echter pittiger dan je misschien zou denken. Precies aan de achterkant van dit lagedrukgebied kan de wind gevaarlijk uithalen, met aan de westkust circa 100 kilometer per uur en aan de noordkust zelfs 110 tot zeer lokaal 130 kilometer per uur aan toe.

Zoals zo vaak bij een storm, zal de overlast direct aan zee het grootst zijn. Toch gaat het ook in het binnenland flink waaien met windstoten van circa 80 kilometer per uur en een gemiddelde windkracht 5 tot 6. Verder van het lagedrukgebied vandaan, zoals in Brabant en Limburg waait een windkracht 4 tot 5 en is er minder aan de hand. Verder klaart het in de loop van de dag breed op. Uiteraard houden wij u via onze website op de hoogte en vergeet ook ons weerkanaal niet in de gaten te houden.

Bron: MeteoGroup

Datum: woensdag 4 oktober 2017, 09:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Limburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry