Flitsstorm op komst?

03/10
2017
Afgelopen dagen schommelde de verwachting voor de donderdag nogal. De ene keer berekende het Europese weermodel een pittige uitdiepende randstoring die voor stormachtige omstandigheden zou zorgen. De keer erop, zoals gisterenochtend, gaf het ECMWF hooguit een windkracht 6 aan zee. Inmiddels liggen de laatste twee berekeningen wel op één lijn en lijkt het donderdag toch echt onstuimig te worden.

Uitzoomen – de druksituatie
Een klein pittig lagedrukgebied ligt nabij Newfoundland. Tegelijkertijd bevindt zich een veel groter lagedrukcomplex tussen IJsland en Scandinavië. Het Newfoundlandse laag gaat zich opsplitsen. De hoofdkern blijft op z’n plek liggen, een kleine subkern gaat er vandoor richting Ierland. De oversteek over de Atlantische Oceaan vindt plaats in de komende 24 uur. Razendsnel dus!

De verwachting is dat deze subkern uiteindelijk opgenomen wordt in de stroming en onderdeel wordt van het Scandinavische lagedrukgebied. De overgang levert onzeker weer op, weermodellen hebben er moeite mee om zijn kleinschalig pittig systeem goed te berekenen. Deze subkern, ook wel een randstoring genoemd, trekt op woensdagmiddag over Ierland, om vervolgens donderdagochtend via ons Waddengebied naar Duitsland zijn route te vervolgen. Vervolgens belandt de randstoring op vrijdag ergens boven de Baltische Staten en is tegen die tijd niet meer echt te onderscheiden van het grote lagedrukgebied boven Scandinavië.

Inzoomen – details
Na een vrij bewolkte woensdag met vooral aan de noordkust een paar buien, zien we de buien in de avond en nacht naar donderdag afzakken richting het midden van het land. Het is de voorbode van de randstoring, die in de nacht naar donderdag dwars over Engeland trekt. Donderdagochtend trekt de kern van de randstoring over het Waddengebied om waarschijnlijk in het begin van de middag nabij Groningen uit te komen. Daaromheen tollen diverse buien. Het is dan ook een natte dag met op veel plaatsen meer dan 10 millimeter regenwater.

Storm in een glas water?
Hoe zwaar het windveld uitpakt is nog erg onzeker. De laatste berekeningen van zowel het UKMO als ook het ECMWF geven voor de noordwestkust van Nederland een windkracht 8. Bij een uurgemiddelde van een windkracht 9 spreken we pas officieel over een storm. Toch zitten beide berekeningen aan de onderkant van de marge. Overige berekeningen in de pluim laten zien dat er meer mogelijk is. De kans is groot dat aan de noordwestkust de windkracht 9 dan wel even aangetikt gaat worden.

Het hoogtepunt lijkt vooralsnog de ochtend en rond de middagperiode te liggen. Aangezien de windrichting noordwestelijk is, zal dat ook voor opstuwing zorgen van het zeewater. Rond 11:00 uur is het ook hoogwater op bijvoorbeeld Schiermonnikoog. De combinatie zal daar voor nog hoger water zorgen.

Snel voorbij?

De randstoring trekt in ieder geval snel en brengt wind en buien met zich mee. Aan de achterzijde van de kern bevindt zich een venijnig knijpveld dat de meeste wind zal opleveren. Dat venijnige knijpveldje zal ook zware windstoten veroorzaken. Die windstoten zijn een groot punt van aandacht, in dit type situaties kunnen windstoten dan verrassend zwaar uitpakken, met meer dan 100 kilometer per uur. De pittigheid van de randstoring zal de komende uren duidelijker worden. Het lagedrukgebiedje is zich nu aan het ontwikkelen, en die ontwikkeling heeft niet elk model even goed berekend. Zo houdt het Amerikaanse model (NCEP) zich een stuk rustiger met een windkracht 7 op donderdag in de late nacht/vroege ochtend. We volgen de laatste ontwikkelingen uiteraard op de voet.

Bron: MeteoGroup en uiteraard meer informatie op ons weerkanaal.

Datum: dinsdag 3 oktober 2017, 09:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Friesland, Groningen, IJsland, Ierland, Schiermonnikoog

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry