De herfst is nu echt begonnen

02/10
2017
De bladeren waaien van de bomen, het land is nat van de regen en de temperaturen gaan geleidelijk omlaag. De herfst lijkt nu toch echt begonnen.

Op de weerkaarten zien we een drukverdeling zoals je die in deze tijd van het jaar mag verwachten: een sterk hogedrukgebied bij de Azoren en lagedrukgebieden die actief zijn op de noordelijke delen van de oceaan en boven Scandinavië. Ze worden aangewakkerd door de dalende temperaturen in het Poolgebied. Hoewel het er duidelijk warmer is dan normaal (zoals tegenwoordig vrijwel altijd) lijkt de afkoeling deze herfst tot nu wat sneller te gaan dan vorig jaar. De toenemende temperatuurverschillen tussen de Noordpool en de evenaar zijn een voedingsbron voor de straalstroom. En de straalstroom op zijn beurt zet de lagedrukgebieden op de rails.

Restanten Maria
Een andere factor die we in deze tijd van het jaar in het oog moeten houden, zijn de restanten van tropische orkanen, die af en toe vanaf de oceaan tot in de buurt van Europa kunnen komen. Vorige week waren er nog twee actief: Maria en Lee. De restanten van Lee zijn inmiddels van de weerkaarten verdwenen, de restanten van Maria zijn er nog wel in de vorm van een lagedrukgebied dat over de oceaan dichterbij komt. Maar net als bij al haar voorgangers, lijkt het er op dat ook voormalig Maria geen directe invloed op het weer in Europa (en dus in Nederland) zal krijgen.

Wat hebben we dan wel? Er ligt een ‘gewoon’ lagedrukgebied in het zeegebied ten noorden van Schotland. Het komt de komende dagen boven de Noorse Zee terecht en wordt steeds opnieuw op kracht gehouden door nieuwe lagedrukkernen, die vanuit het westen het gebied in trekken. In combinatie met het hogedrukgebied in het zuiden houdt dit lagedrukgebied de wind bij ons voorlopig in de westhoek. Verder kunnen storingen onze omgeving – vooral vanaf komende donderdag – af en toe bereiken, met hun bewolking, regen of buien. Vandaag, morgen en woensdag lijken de droge perioden te overheersen en is ook de zon nog wel af en toe van de partij.

Noordwesten vandaag meeste zon
Het noordwesten is vandaag het gebied dat de meeste kans op zonneschijn maakt. In de rest van het land overheersen de wolkenvelden. Lokaal valt een buitje, maar de droge perioden lijken te overheersen. Er waait een matige tot vrij krachtige, aan zee krachtige tot soms harde zuidwestelijke wind en de temperaturen lopen op tot rond 17 graden. Vanavond neemt de buiigheid vooral in de kustbieden tijdelijk toe, als een bovenluchtstoring passeert. Tegelijkertijd trekt een andere storing ten zuiden van Nederland langs naar het oosten. De bijbehorende regen zou Limburg kunnen bereiken. Bij een geleidelijk afnemende wind dalen de temperaturen tot rond 11 graden.

Morgen overdag wisselen stapelwolken en de zon elkaar af en valt een enkele bui. Op de meeste plaatsen lijken de droge perioden echter te overheersen. Er waait een matige, aan zee vrij krachtige tot krachtige westelijke tot noordwestelijke wind en de temperaturen lopen op tot ongeveer 16 graden. Ook woensdag wordt het weer bepaald door het lagedrukgebied boven de Noorse Zee. Echt actieve storingen bevinden zich even niet in onze buurt, maar het lijkt wel aan de bewolkte kant te zijn met voornamelijk in het noorden ook wat regen of motregen. In de rest van het land overheersen de droge perioden. Het zuiden krijgt ook af en toe de zon te zien.

Na woensdag wisselvalliger
Vanaf donderdag lijkt het herfstweer er een schepje bovenop te doen. Een randstoring, die op donderdag in de buurt van Nederland kan komen, moeten we in de gaten houden. Gisteren berekende het Europese model dat dit systeem zich explosief zou ontwikkelen met in Nederland stormkansen. De nieuwste berekening laat dit scenario weer achterwege, nu heeft van de belangrijkste rekenmodellen alleen het Engelse de mogelijke storm er nog in zitten. Komt de storm er niet, dan regent het wel enige tijd en volgen later enkele buien. De temperaturen doen nog een stapje terug en lijken niet meer hoger uit te komen dan waarden tussen 13 en 15 graden.

Ook op de wat langere termijn ziet het ernaar uit de wisselvalligheid nog even aanhoudt. In de temperaturen verandert weinig. Tegelijkertijd zijn er ook voorzichtige signalen dat de luchtdruk boven Scandinavië op termijn weer omhoog gaat. Op den duur zou die ontwikkeling ook bij ons het herfstweer opnieuw in wat rustiger vaarwater kunnen brengen. Het is nog wel ver weg.

Bron: MeteoGroup.

Datum: maandag 2 oktober 2017, 09:16
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Limburg, Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry