Kun je op een inschrijfformulier verwijzen naar de website voor de voorwaarden?

29/09
2017
Een lezer vroeg me:

Vorig jaar had ik me in het buurthuis opgegeven voor muzieklessen, gewoon met papieren formulier. Na een aantal lessen bleek het niets voor mij en ik heb het laten gaan. Nu krijg ik ineens een factuur voor de verlenging van mijn abonnement(?), dit op grond van de algemene voorwaarden. Ik heb het formulier erbij gepakt (ik fotografeer alle formulieren die ik teken) en daar staat inderdaad “Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing, zie onze website voor de tekst”. Is dat werkelijk bindend?

Het is mogelijk, maar twijfelachtig, dat je een overeenkomst aangaat waarbij alleen in de algemene voorwaarden staat dat het stilzwijgend verlengd wordt. Op zich mag zo’n voorwaarde natuurlijk gesteld worden, maar het lijkt mij nogal essentieel of een dienst korte termijn is of lange termijn/met verlenging. En zulke essentiële informatie moet voor of bij het sluiten worden gemeld, dit op grond van de wet oneerlijke handelspraktijken. Doe je dat niet, dan is de overeenkomst vernietigbaar.

Verder mag men op een papieren formulier alleen verwijzen naar voorwaarden op de website indien de klant (of hier de cursist dus) daar expliciet mee akkoord gegaan is (art. 6:234 lid 3 BW). Zo’n zin op het formulier is geen uitdrukkelijke akkoordvraag, dus is dit niet rechtsgeldig.

Je zou daar tegenover kunnen stellen dat het hier gaat om dienstverlening, waardoor andere regels gelden voor de voorwaarden. Art. 6:230c BW bepaalt dat een dienstverlener ze “voor de afnemer gemakkelijk elektronisch toegankelijk [mag maken] op een door de dienstverrichter meegedeeld adres”. Uitdrukkelijke toestemming is dan niet nodig. Wel moet het adres dan specifiek zijn, enkel “zie onze website” of de URL van de homepage is daarvoor niet genoeg.

Ik zou dus reageren dat de voorwaarden niet rechtsgeldig zijn aangeboden omdat de verlenging niet expliciet is gemeld én de wet jouw toestemming voor de elektronische verstrekking eiste, en dat je ze op die grond vernietigt (=buiten toepassing verklaart). Daarmee is de grond voor de stilzwijgende verlenging vervallen en zit je dus nergens aan vast.

Je recht krijgen is bij zulke dingen wel altijd een veel moeilijkere dan je recht hebben.

Arnoud

Afkomstig van de blog Internetrecht door Arnoud Engelfriet. Koop mijn boek!

Datum: vrijdag 29 september 2017, 08:13
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry