Weekoverzicht Defensieoperaties

26/09
2017
Het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland verleent sinds vorige week noodhulp op Dominica. Dat gebeurt op verzoek van de regering van Dominica, nadat orkaan Maria grote schade aanrichtte. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 19 tot en met 26 september 2017.

De NH90-boordhelikopter bij eerdere inzet voor Sint-Maarten vanaf de Zeeland.

Het schip heeft onder meer de schade in kaart gebracht, medische evacuaties uitgevoerd en hulpgoederen naar het eiland gebracht.

Irak

Nederlandse militairen hebben de afgelopen week diverse trainingen gegeven, uiteenlopend van Wide Area Security (gebiedsbeveiliging) tot Marksman (sluipschutter). Verschillende lichtingen Peshmerga-strijders en Iraqi Special Forces zijn door de militairen opgeleid. De soldaten en korporaals van de Capacity Building Mission Iraq functioneerden aantoonbaar boven hun niveau. Daarom kregen zij aan het einde van de missie een certificaat.

Afghanistan

2 Nederlandse militairen zijn beloond voor hun optreden tijdens hun uitzending . Een van hen leverde uitstekend stafwerk na verschillende aanslagen in Kabul en op Camp Shaheen. De ander had zich ingespannen voor infrastructurele verbeteringen op Camp Shaheen waardoor de veiligheidsomstandigheden van het personeel zijn verhoogd. Beide militairen kregen in Mazar-e-Sharif een penning van de commandant van de Resolute Support-missie, de Amerikaanse generaal Nicholson.

Litouwen

De infanteriecompagnie oefende in de omgeving van Rukla het vertragend gevecht. Samen met Noorse en Duitse eenheden wordt een gebied rondom de basis in Rukla gebruikt als oefengebied. De compagnie doet veel ervaring op in het optreden met de Boxer en het gebruik van de verschillende terreindelen binnen het vertragend gevecht. De oefening wordt in de verschillende fasen ondersteund door de internationale medische compagnie.

Het geniedetachement bouwt intussen verder een (munitie)opslagplaats.

Nederland levert vanuit Rukla een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

Internationale medische compagnie ondersteunt oefening Litouwen.

Lopende operaties buitenland:

Het Forward Support Element (FSE) Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Zr. Ms. Rotterdam vaart in de Somalische wateren voor de antipiraterijmissie Atalanta. Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul werken zij aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat. De langeafstandsverkenningstaakgroep in Mali verzamelt inlichtingen. Een Nederlands force protection-detachement bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankt jachttoestellen van de coalitie in de lucht bij boven Irak en Oost-Syrië. Een Airborne Warning and Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer. Nederlandse F-16’s en militairen van de gevechtsleiding van het Air Operations Centre Nieuw Milligen bewaken 24/7 het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland. Operaties/acties binnenland:

De marine hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie stond kwam 37 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De eenheid stond ook paraat tijdens Prinsjesdag. Defensie hield op deze dag de situatie bovendien extra goed in de gaten. Militairen van landmacht, luchtmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende NAVO-landen geven vaker logistieke steun op elkaars grondgebied.

Datum: dinsdag 26 september 2017, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Brunssum, Dominica, Estland, Irak, Kabul, Letland, Limburg, Litouwen, Luxemburg, Mali, Polen, Rotterdam, Turkije, Zeeland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry