Septemberzomertje

22/09
2017
De septemberzomer is dit jaar bescheiden. Misschien is het woord zomer wel iets te veel gevraagd. Een (na)zomerse 25 graden zit er niet in. Bovendien zien we adders onder het gras in de vorm van lage wolken en hardnekkige mist. Zaterdagochtend kan het wel eens flink mistig zijn.

Morgen (zaterdag) is de eerste volle herfstdag van 2017. Veel mensen zullen dan meteen aan wind en regen denken. Maar de herfst toont zich in Nederland vaak van twee kanten. De onrustige kant met regen(buien) en stevige wind en af en toe storm, en als tegenhanger de rustige variant met mogelijk hardnekkige mist. De laatste vorm van herfst is nu en de eerstkomende dagen aan de orde. Hoe lang gaat dit weertype duren?

Eerst verzwakt front, morgen her en der eerst grijs
Vandaag, vrijdag, trekt nog een verzwakt oceaanfront over. Het levert wolkenvelden en een verspreide bui op. Vlak voor en achter het front zijn er brede opklaringen. De maximumtemperaturen komen op zo'n 17 tot lokaal 20 graden uit.
Er volgt een koude nacht met lokaal 4 graden. Het mistpunt, de temperatuur waarbij mist gaat ontstaan, ligt al op 8 graden. Morgen kan de mist hardnekkig zijn. Vooral in het oosten en noordoosten kan het de gehele ochtend grijs zijn. Maar er zijn ook enkele berekeningen die dit juist in het westen en Zeeland aangeven... De (dikke) mist uit de nacht gaat over in laaghangende bewolking die door de zon moet worden weggebrand. In deze tijd van het jaar lukt dat al minder makkelijk. Maar er zullen vast plaatsen zijn waar het al in de ochtend fraai, zonnig is. De middagtemperatuur gaat naar een graad of 18.

Bovenluchtverstoring
Ook zondag en de eerste dagen van de volgende week kan (af en toe) mist en laaghangende bewolking opduiken. Het gevecht tussen mist, wolken en zonneschijn levert vaak mooie plaatjes op. Op de weerkaarten prijkt een hogedrukgebied. Maar in de hoge luchtlagen zien we juist een gebied met lage luchtdruk. Rond het midden van de week proberen (verzwakte) fronten het ook, van boven Duitsland... Of die poging slaagt, met als gevolg wat regen of een bui, is nog twijfelachtig. En dit geldt ook voor de dagen hierna, als fronten vanuit de andere kant, vanaf de oceaan, een poging ondernemen om naar ons land te trekken. Overdag is het vrij warm.

September 2006
Als het om nazomerweer gaat, kunnen we natuurlijk niet om september 2006 heen. Precies 11 jaar geleden was het (erg) warm, met op 22 september maximumtemperaturen van 22,1 graden in Vlissingen tot 28,9 graden in Enschede. De gehele herfst van dat jaar zou zelfs uitgroeien tot de warmste herfst in drie eeuwen. De laatste decade van september, waar we nu in zitten, 21-30 september, had in 2006 een gemiddelde temperatuur van 17,8 graden. Dat betekende een record voor de derde septemberdecade.

Eind september dit jaar...
Zo warm wordt het dit jaar niet, er zijn nauwelijks pieken tot 25 graden. Ofwel, de kans op zomerse dagen is klein. Het gros van de lijntjes is wat minder warm, maar al bij al zien we aangename maximumtemperaturen in het vooruitzicht staan. Zo tussen 17 en 21 graden. Alles staat of valt met de hoeveelheid zonneschijn en ook de windrichting. Wind van zee en wolkenvelden houden een flinke opwarming tegen. Een zonnige dag met oosten- tot zuidenwind zal voor hogere temperaturen zorgen, tot misschien 23 of 24 graden, vooral later volgende week.

Datum: vrijdag 22 september 2017, 12:04
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Enschede, Overijssel, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry