Middendorp: geen vrede zonder krijgsmacht

21/09
2017
"Na al die jaren dat ik ons land en onze samenleving heb gediend, durf ik te zeggen dat ik eigenlijk 2 dingen heel zeker weet: allereerst dat ‘vrede’ zonder een krijgsmacht niet mogelijk is. Maar ook dat militaire oplossingen alleen, niet bestaan."

Generaal Middendorp: "Veiligheid is een prioriteit en geen bezuinigingspost."

Dat zei Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp vanmiddag in Breda bij de herdenking van en het symposium over De vrede van Breda. Voor Middendorp was het de laatste keer dat hij in Nederland sprak als CDS. Op 5 oktober draagt hij het commando over aan luitenant-admiraal Rob Bauer.

Nadenken

Middendorp zei de afgelopen decennia regelmatig te hebben nagedacht over vrede. "Je bent immers bijna dagelijks bezig met conflicten en oorlogen. Voor militairen begint dat in het leslokaal zoals ook hier op de KMA. Het gaat door tot in fragiele staten en conflictgebieden, vaak ver van huis, waar de situatie heel anders is dan hier. Dan begrijp je ook, hoe waardevol de vrede is, en hoe niet vanzelfsprekend."

Hij zei daarom trots te zijn op de mensen die op 20-jarige leeftijd ver van huis in gevaarlijk gebied Peshmerga-strijders trainen. "Ga daar maar aanstaan."

Veiligheid niet aan anderen overlaten

De afwikkeling van de ramp met vlucht MH17 bracht het conflict in Oekraïne dichtbij. "Het liet zien hoe onveiligheid in het buitenland ons, in het relatief veilige Nederland, direct kan raken. En dat Defensie opeens heel nauw betrokken is. Het was een wake-up call voor velen. Veiligheid is een prioriteit en geen bezuinigingspost", aldus Middendorp.

Nederland redt het niet alleen volgens hem. "We zijn volledig afhankelijk van anderen. Maar dat wil niet zeggen dat we onze veiligheid aan anderen kunnen over laten. We moeten voor onze eigen veiligheid een evenredige bijdrage leveren aan die collectieve veiligheid. Een geloofwaardige krijgsmacht houdt mensen veilig, verleent humanitaire hulp zoals bij de verwoestende orkaan Irma, of grijpt met wapens in als niets anders meer werkt. Maar dan moet je daar wel in investeren."

Ecosysteem-benadering

Middendorp benadrukte dat alleen militaire oplossingen niet volstaan en er meer nodig is. "Wij militairen kunnen niet de oorzaken van conflict voorkomen. Om die oorzaken aan te pakken, zijn veel experts nodig. Al die mensen zouden bij elkaar moeten komen, afhankelijk van het probleem en het conflict, om samen naar oplossingen te zoeken. Daarom heb ik de afgelopen jaren vaak gepleit heb voor een ecosysteem-benadering voor veiligheid. Als we informele relaties aangaan en onze netwerken verbinden, inspireren en versterken we elkaar."

Van ons allemaal

Hij concludeerde dat niets doen geen optie is. "Weten we dan niet meer, dat het kwaad overwint als goede mensen niets doen? Vrede zit niet alleen in de grote dingen. Vrede is niet uitsluitend iets van landen, of partijen. Vrede is van ons allemaal. Het is de omgang met elkaar. Het is herinneren. Het is doorgeven. Het is houden van. Vrede vraagt wat van ons, maar vrede geeft ook veel. En dat is die inzet meer dan waard."

Datum: donderdag 21 september 2017, 19:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Breda, Noord-Brabant

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry