Toch nog nazomer?

20/09
2017
Terwijl de vierde zeer krachtige orkaan in het Caraibisch gebied een spoor van verwoesting trekt (Jose was in die zin een positieve uitzondering dat deze op zich zeer sterke wervelstorm vrijwel uitsluitend over open zee trok), richten wij ons nu even op het tamme weer in eigen land. Volgens de meteorologische seizoen indeling is de herfst al bijna 3 weken bezig. Het weer sluit zich daar bij aan. Afgezien van een paar warme dagen in het begin van de maand, is het verder vooral uitgesproken wisselvallig en soms ook erg fris voor de tijd van het jaar. Vooral in het westen en noorden is september tot dusver extreem nat met plaatselijk meer dan 200 millimeter. In schril contrast daarmee is het in het zuidoosten eigenlijk nog altijd vrij droog met in het noorden van Limburg plekken waar nog maar 40 millimeter septemberregen is gevallen. Daar is feitelijk zelfs nog sprake van een significant neerslagtekort van 120 tot lokaal zelfs 180 millimeter.

Nazomer is de norm

Niet verwonderlijk, de maand is tot dusver ook te koud verlopen. Ondanks alles valt het met de hoeveelheid zonneschijn nog wel mee. In De Bilt verloopt september wat dat betreft tot nu toe volkomen normaal. Toch is het zeer wisselvallige karakter van het weer met herhaaldelijk fikse buien en dan ook nog de eerste najaarsstorm (vorige week) er debet aan, dat het verlangen naar aangenaam nazomerweer wel heel tastbaar begint te worden zo langzamerhand. Op zich is een periode met rustig en aangenaam nazomerweer in de Nederlandse herfst net zo gebruikelijk als een fase met koud weer met scherpe nachtvorsten in de lente. Zoals er vrijwel geen lente voorbij gaat met een serie koude nachten, zo komt er ook vrijwel geen herfst voor zonder een periode met mooi nazomerweer.

Hogedrukgebied

In het najaar worden de omstandigheden voor standvastige hogedrukgebieden boven het continent vaak vrij gunstig. Dat gaat samen met een verder toenemende depressieactiviteit op de Oceaan. Depressies op de Oceaan worden in de herfst dieper, omdat het temperatuurverschil tussen de inmiddels weer snel kouder wordende Noordpool (daar begint de winter immers al) en de gematigde breedten toeneemt. Actievere depressies op de Oceaan stuwen aan de voorzijde warmere lucht in noordelijke richting. Zeker als dit ook op grotere hoogte gebeurt, kan zich boven het continent een stabiele rug van hogedruk ontwikkelen. Nabij het aardoppervlak vertaalt zich dat doorgaans in een hogedrukgebied. Het centrum van zo een hogedrukgebied bevindt zich vaak aan de (rechter) bovenzijde van de rug van hogedruk in de bovenlucht. Een voorbeeld daarvan zien we in de verwachtte weerkaart voor volgende week vrijdag. Maar eigenlijk voltrekken dit soort processen zich nu ook al. Op de weerkaart van morgen is de relatie tussen een rug in de bovenlucht (500 hPa, overeenkomend met ruim 5 kilometer hoogte) en kernen van hogedruk nabij het aardoppervlak ook duidelijk te zien.

Adders onder het gras

Hoopvolle ontwikkelingen dus. Maar betekent dat automatisch ook aangenaam nazomerweer? Eigenlijk hangt dat vooral af van de positie van het hogedrukgebied nabij het aardoppervlak. Zeker in de herfst en in de winter kan een hogedrukgebied ook zwaar teleurstellend weer veroorzaken. In de herfst is het probleem vaak, dat de luchtvochtigheid relatief hoog is. Daardoor kan er in de al weer vrij lange nachten gemakkelijk mist ontstaan. Mist kan overdag door de kracht van de zon vrijwel altijd nog wel optrekken in deze tijd van het jaar. Maar optrekkende mist kan wel overgaan in laaghangende bewolking en die laat zich al lastiger verdrijven. En dan kan er ook nog uitsmerende stapelbewolking worden gevormd onder de hogedruk-inversie in de onderste kilometer(s) van de atmosfeer. Tenslotte, zeker met een noordoostelijke stroming is de kans op wolkenvelden uit het Oostzeegebied aanwezig. Volop adders onder het gras dus, als de barometer stijgt.

Koufrontje

Als we kijken naar de concrete ontwikkelingen van de rest van de maand, dan lijkt het morgen wel los te lopen met die adders onder het gras. Het is mooi weer met flinke zonnige perioden. De inversie is vrij zwak en belangrijker, er is niet voldoende vocht om wolken tegen de onderzijde te doen uitsmeren. Bij een zwakke zuidelijke wind wordt het heerlijk weer met temperaturen tot een graad of 20 aan toe. Nazomer dus. Ook voor vrijdag zijn de bedreigingen voor het mooie weer gering, ook al passeert er in de loop van de dag een zwak koufrontje. Afgezien van een paar onschuldige wolkenveldjes belooft het opnieuw aangenaam weer te worden.

Fraai weekend

In het weekend zoekt de wind de oosthoek op maar is erg zwak. Het is wel zo dat er zowel zaterdagochtend als zondagochtend lokaal mist of laaghangende bewolking kan voorkomen. Plaatselijk dus een grijze start maar afgezien daarvan een fraai nazomers weekend met zeker op zondag her en der temperaturen van een graad of 20. Maandag en dinsdag wordt de naar noordoost krimpende wind een fractie sterker. Met de noordoostelijke stroming komen wolkenvelden mee. Later in de week zou de wind mogelijk weer bij draaien naar oost tot zuidoost in welk geval drogere lucht de nazomer met een beetje geluk nieuwe impulsen geeft. Dus om de beginvraag van dit artikel te beantwoorden… ja, er komt een nazomertje aan die morgen al begint!

Datum: woensdag 20 september 2017, 13:35
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Limburg, Noordelijke, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry