Start voedseldistributie op Sint Maarten

15/09
2017
Op Sint Maarten ondersteunden Nederlandse militairen gisteren de distributie van voedsel door het Rode Kruis. Zij zorgen voor beveiliging en het stroomlijnen van de lange rijen mensen, zodat hulporganisaties veilig hun werk kunnen doen.

Blikken maïs en pakken melk; voor veel inwoners op Sint Maarten is voedsel hard nodig.

"Als wij hier niet zouden zijn, zou het een grote chaos zijn", zegt sergeant Nigel. De militair van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Van Heutsz staat vooraan in een rij van honderden mensen. "Het verloopt nu prima. Als iemand probeert voor te dringen, halen wij hem eruit."

Militairen voorkomen chaos en zorgen ervoor dat mensen netjes in de rij wachten op hun voedselpakket.

Prio

Maïs, rode bieten, melk, pasta, sportrepen en ingeblikte groenten, maar ook handzeep en tandpasta, worden uitgedeeld. "Vanaf nu gaan we in een stroomversnelling voorwaarts", zegt plaatsvervangend pelotonscommandant sergeant 1 Vince. "Onze eerste prioriteit lag bij het up and running krijgen van de 2 belangrijkste logistieke punten: de haven en het vliegveld. Dat is gelukt. De beveiliging staat en er zijn eenheden bijgekomen. Nu kunnen we doorpakken met logistieke zaken zoals voedseldistributie."

Nog steeds staan er rijen evacuees op het vliegveld van Sint Maarten.

Wisseling

Tot gisteren zorgde het bataljon voor beveiliging en ondersteuning op de luchthaven. Die taak is nu overgedragen aan de nieuwe lichting luchtmobiele militairen die begin deze week vanuit Assen vertrok naar Sint Maarten.

Mariniers helpen de bewoners van het eiland aan water.

Water

Waterdistributie kwam een paar dagen eerder al op gang. Waterwagens van het Korps Mariniers vulden de jerrycans van de inwoners op het eiland. Hulporganisaties deelden, onder beveiliging van militairen, waterflessen uit. Gisteren gingen ook de eerste supermarkten op het eiland weer open, beveiligd door Nederlandse militairen.

Karel Doorman

Zr. Ms. Karel Doorman liep vanochtend de haven van Den Helder binnen. Het schip brak dinsdagavond deelname aan de grote internationale oefening northern Coast in de Oostzee af, om de noodhulp op Sint Maarten te ondersteunen. Het schip laadt de komende dagen hulpgoederen zoals vuilniswagens, bouwmaterialen, hekwerken, drinkwater en voedsel in. In het Caribisch Gebied wordt het schip ook ingezet als helicopter support ship voor hulphelikopters in de regio. Die krijgen aan boord van de Doorman brandstof en voorraden.

Datum: vrijdag 15 september 2017, 10:31
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Assen, Den Helder, Drenthe, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry