Herfst in Nederland

08/09
2017
September is de eerste meteorologische herfstmaand en dat merken we ook. Pittige lagedrukgebieden, koudere lucht, buien en wind komen onze kant op. Veel regen staat voor vandaag in de verwachting en stevige buien voor morgen. Zondag is een ietwat mooiere tussendag waarop dan misschien wel een stormachtige maandag volgt.

Deze vrijdag verloopt flink nat, halverwege de ochtend was er in Noord-Holland al lokaal meer 35 millimeter regen gevallen. Dat zijn 3,5 emmers water per vierkante meter. Afgelopen nacht trok een warmtefront over met regenval. In de warme sector daarachter regende het ook nog van tijd tot tijd. Daarop volgde een golvend koufront. Een golf in een front is meestal geen goed nieuws. Het levert een slepende storing op, waardoor het op sommige plaatsen langdurig nat kan zijn. Deze uitgestrekte regenzone tikte rond 9 uur onze westkust aan en trok zeer langzaam het land op. Omdat het zo langzaam gaat, valt hier ook nog flink wat regen uit. En dan zijn we er nog niet vanaf, achter het koufront komen nog eens ‘losse’ buien tot ontwikkeling, die pittig kunnen uitpakken met onweer. Her en der zou er zo’n 50 tot 70 millimeter regen kunnen vallen. Het waait stevig met een windkracht 6 tot 7 aan zee.

Zaterdag buien
Komende nacht en morgen trekt het lagedrukgebied met zijn bijbehorende slepende koufront naar Scandinavië weg en komen geleidelijk in rustiger vaarwater terecht. Er vallen nog een paar stevige buien, mogelijk met onweer. Maar na de grijze vrijdag weet de zon op zaterdag wel weer af en toe door te breken. Ook wordt het rustiger met een windkracht 3 uit het westen.

Zondag tussendagje
In het weekend zien we op de weerkaarten een pittig lagedrukgebied verschijnen, nabij IJsland. Het diept flink uit en zakt langzaam richting onze omgeving. Daar vooruit hebben we op zondag een tussendagje. De zon laat zich geregeld zien en vooral in het binnenland houden veel plaatsen het ook droog. Er poppen nog wel een paar buien op, die met name de kustregio’s een bezoek brengen. Zo verloopt de zondag vrij mooi.

Maar dan..
Die relatieve rust is maar van korte duur. De wind wakkert gedurende de zondag al aan, in de nacht naar maandag gaat het fors waaien. Het IJslandse lagedrukgebied is dan bij Ierland beland en neemt een flink windveld met zich mee. Zo zou het maandag wel eens aan zee tot een stormachtige zuidwester kunnen komen, windkracht 7 tot 8. De dag brengt een paar buien met zich mee, maar ook zonneschijn. De dagen erna lijkt er maar weinig verandering in de situatie te komen. We krijgen een herhaling van zetten. Het lagedrukgebied trekt naar Scandinavië, en een nieuwe depressie volgt vanaf IJsland. Daardoor krijgen we op woensdag of donderdag waarschijnlijk een nieuwe windpiek.

Monsterorkaan Irma
Intussen is orkaan Irma nog steeds een categorie 5. Ze trekt deze vrijdag tussen de eilanden van de Bahama’s en Cuba door. Daarna lijkt ze af te buigen. Een drogere noordwestenwind zorgt er daarna waarschijnlijk voor dat ze ietwat afbuigt naar het noordwesten en zo recht op Florida afstevent. Steden als Miami en Orlando liggen dan op haar pad. Tegen die tijd zal ze iets afzwakken, maar een categorie 4 orkaan is nog steeds levensgevaarlijk.

Opvolger Irma: Jose
De toplaag van het zeewater is in die regio zo’n 30 graden. Zo’n zware orkaan als Irma brengt huizenhoge golven met zich mee en mengt het zeewater flink door. Zo komt het dat in het spoor van Irma het zeewater (tijdelijk) flink is afgekoeld.

Jose, een nieuwe orkaan in ontwikkeling, ligt iets noordelijker dan Irma, maar volgt wel een vergelijkbare route. Waarschijnlijk is bij Jose het geval dat de ‘linkerzijde’ zich minder snel ontwikkelt dan de ‘rechterzijde’. De zuidwestkant heeft namelijk te maken met minder warm zeewater dan de noordoostkant, waar Irma niet overeen is geraasd. Die noordoostkant kan zich onder andere door die warmte sneller ontwikkelen en we zien Jose dan ook geleidelijk naar het noordwesten afbuigen. Door deze 'ongelijke' ontwikkeling blijft Jose waarschijnlijk ook kleiner van formaat dan Irma. De route van Jose zorgt er nog steeds wel voor dat Sint Maarten fors geschampt wordt, met flinke windsnelheden tot gevolg. Maar het oog van Jose zal niet over Sint Maarten trekken en ook niet over de Britse Maagdeneilanden. Orkaan Jose, momenteel een categorie 3 orkaan, trekt waarschijnlijk ten noordwesten op zee verder. Toch zullen Sint Maarten en de Maagdeneilanden hier een flinke klap van krijgen in de vorm van tropische stormwinden en veel regen.

Bron: MeteoGroup

Datum: vrijdag 8 september 2017, 09:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Cuba, IJsland, Ierland, Miami, Orlando, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry