Militairen ‘ruimen olie’ Waddenzee

07/09
2017
Een tanker lijdt schipbreuk op de Waddenzee en verliest tonnen olie. De smurrie bedreigt het natuurgebied met z’n kwetsbare wadden, zeehonden en vogels. Het is zaak de troep zo snel mogelijk op te ruimen om de schade aan het Unesco-werelderfgoed te beperken. Dit oefenscenario kreeg Rijkswaterstaat deze week voorgeschoteld. Defensie assisteerde.

Het onbemande verkenningstoestel ScanEagle was opgeroepen om gisteren te ondersteunen, de 3e en laatste oefendag. Eerste luitenant Frank van Dooren: “Wij zouden rond Schiermonnikoog vliegen. Dit om Rijkswaterstaat te ondersteunen met beelden vanuit de lucht, informatie over de plek en grootte van de olievlekken, maar ook de locatie van olievogels.” Hiervoor worden bewegende ‘robotvogels’ gebruikt. Een milieuvriendelijke vloeistof met dezelfde eigenschappen en daarin houtsnippers simuleert de gelekte olie.

Roet in het eten

Het weer en een F-16-oefening van de luchtmacht gooiden echter roet in het eten. Van Dooren: “We zouden ’s ochtends vliegen, maar door een combinatie van regen, wind en laaghangende bewolking moesten we dit uitstellen. Dat duurde uiteindelijk zo lang dat toen de F-16's al kwamen.” Om ongelukken te voorkomen kon de ScanEagle zodoende de lucht niet meer in.

Balen

Natuurlijk oefenden Van Dooren en zijn ScanEagle-team wel de samenwerking en het logistieke proces rond een dergelijke inzet. Toch baalden ze ervan. Van Dooren: “Het was een nuttige ervaring geweest. We konden dan testen of we op zee meer zien met onze dagzichtcamera met zoomfunctie of toch met de nachtzichtcamera. Dit omdat olie relatief warmer is dan het zeewater.”

Voor 20 reservisten ging oefening Olie Alert Waddenzee wel gewoon door. Zij kregen 70 vrijwilligers onder hun hoede. In groepen van 15 verdeelden zij zich over het strand van Schiermonnikoog om gewapend met schep en hark de olie op te ruimen.

Werelderfgoed

Rijkswaterstaat is als beheerder van de Waddenzee verantwoordelijk voor de bescherming van het UNESCO-werelderfgoed. In de afgelopen jaren ontwikkelde Rijkswaterstaat samen met gemeenten en andere gebieds- en natuurbeheerders zoals de Waddenvereniging een ‘ecologisch spoorboekje’. Hierin staan diverse actieplannen voor situaties zoals bedreiging van het wad door ernstige olievervuiling. De plannen werden nu voor het eerst in de praktijk geoefend.

Datum: donderdag 7 september 2017, 11:50
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Friesland, Schiermonnikoog

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry