Hurricane Irma buldert op Miami af

07/09
2017
Terwijl Irma doorraast richting Florida, krijgt Sint Maarten wellicht te maken met een tweede gevaarlijke orkaan later deze week: Jose.

Irma is nog steeds een categorie 5 orkaan, een monsterorkaan. Gisterochtend 07:00 uur trok Irma over het eilandje Barbuda. Vervolgens was Sint Maarten aan de beurt, waar nu heel geleidelijk de eerste beelden van de ravage binnen aan het druppelen zijn. Het oog trok dwars over zowel Barbuda als Sint Maarten en sommige gedeeltes van het eiland zijn compleet weggevaagd. Omdat de diverse hulpdiensten ook hard getroffen zijn, net als de haven en het vliegveld, zal de hulp moeizaam op gang komen. De eerste plunderingen zijn ook al gemeld.

Route
Gisteravond trok Irma via de Britse Maagdeneilanden naar de noordkust van Puerto Rico. Inmiddels verliet Irma rond 07:00 uur vanochtend Puerto Rico om koers te zetten richting de Dominicaanse Republiek. De orkaan zal niet dwars over trekken, maar net ten noorden langs schampen. Zo krijgen de Dominicaanse Republiek en Haïti niet te maken met de allesverwoestende windsnelheden direct rondom het oog. Wel draaien er banden rondom het oog, waarin ook bizar veel wind staat. Zo schampt de tweede band precies de noordkust van de Dominicaanse republiek en zal daar sprake zijn van een gemiddelde wind van meer dan 160 kilometer per uur met nog veel hogere uitschieters.

Water
In het oog van een orkaan is de luchtdruk erg laag. Irma had gisteren bijvoorbeeld een luchtdruk van 914 hectoPascal. Vanwege die lage luchtdruk wordt het zeewater in het oog als het ware iets omhoog gezogen. Zo komt de zee daar ettelijke meters omhoog. De eilanden hebben dus niet alleen te maken met hoge golven, maar ook met een veel hogere stand van de zeespiegel zodra de orkaan voorbijkomt. Voor de orkaan uit zijn er golven vanuit het noorden. Na de passage van de orkaan zijn er hoge golven vanuit het zuiden. Verder zijn er ook flinke plensregens gevallen. In bergachtig gebied kan er dan veel regen samenstromen in de dalen. Bij de beelden van Sint Maarten was gisteren te zien, dat vele gebieden te maken hadden met overstromingen die ongeveer een auto hoogte aan water met zich meebrachten. Dat is dus niet alleen water vanwege de stortregens, maar ook vanwege het zeewater dat ver het land op kan komen.

Minder wind, maar meer slachtoffers?
De laatste berichten zijn dat Irma met ongeveer 25 kilometer per uur zich voortbeweegt, ten noorden koersend van de Dominicaanse Republiek en Haïti. Haïti is een land met heel weinig veerkracht, ze zijn daar nog steeds herstellende van de enorme aardbeving in het jaar 2010. Eén zesde van de bewolking werd toen dakloos en er vielen honderdduizenden doden. Ondanks dat niet het meest verwoestende oog van Irma over Haïti trekt, zullen orkaanwinden van nog steeds 100 km/uur daar misschien nog wel meer slachtoffers achterlaten dan elders.

Irma op naar Miami
De laatste verwachting is dat Irma tussen de Bahama’s en Cuba door zal trekken. Een drogere noordwestenwind vanaf het binnenland van de Verenigde Staten zal er waarschijnlijk voor zorgen dat Irma afbuigt naar het noorden, naar Florida, of misschien zelfs wel naar de oostkust van Florida. Het ziet ernaar uit Irma nog ettelijke dagen een major hurrican zal blijven en pas vanaf Florida kracht verliest. De droge noordwestenwind draagt daaraan bij en ook een route over land zal Irma afzwakken. Zo lijkt ze daar nog als een major hurrican aan land te gaan om vervolgens pas in kracht in te boeten.

Jose en Katia
Dan zijn ze daar nog niet van de ellende af. Het orkaanseizoen is in volle gang en er zijn al twee andere orkanen in dezelfde regio zich aan het ontwikkelen. We hebben Jose (na de I van de vrouwelijke Irma, komt een J met een mannelijke naam). Ook is er sprake van Katia bij de oostkust van Mexico. Zij is een categorie 1 orkaan en lijkt daar dwars het land op te trekken en af te zwakken. Waarschijnlijk gaat dat vooral gepaard met veel regen.

Sint Maarten, ronde 2
Alle ogen zijn nu echter gericht op José. Hij lijkt het pad van Irma grotendeels te volgen, waarschijnlijk net een fractie noordelijker. Het is een orkaan die gisteren op het programma stond om een categorie 2 te worden, maar inmiddels is die verwachting flink aangescherpt. Het National Hurrican Center verwacht dat Jose uit gaat groeien tot een categorie 4, een major hurrican. Het pad lijkt dan wel iets noordelijker te zijn dan dat van Irma, maar het zal nog steeds ook in Sint Maarten veel wind met zich meebrengen en veel regen. Jose lijkt daar zaterdag de meeste chaos te veroorzaken. Dat zal een zware klap zijn. De bevolking kon zich op Irma nog enigszins voorbereiden, de infrastructure en waarschuwingssystemen werkten toen goed. Inmiddels is er echter helemaal bijna geen vorm van communicatie meer mogelijk op het eiland, niet via telefoon, radio of internet. Ook zijn wegen amper begaanbaar en ziekenhuizen zijn dicht ofwel zeer beperkt open. Sint Maarten zal er dus waarschijnlijk een nieuwe klap bovenop krijgen dit weekend.

Bron: MeteoGroup

Datum: donderdag 7 september 2017, 11:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Cuba, Dominicaanse, Dominicaanse Republiek, Mexico, Miami, Puerto, Puerto Rico, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry