Weekoverzicht Defensieoperaties

05/09
2017
Militairen op uitzending in Afghanistan konden via een live videoverbinding hun dierbaren in Nederland even in de ogen kijken. Familie en vrienden kwamen daarvoor bijeen in Burgers Zoo in Arnhem. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 28 augustus tot en met 4 september 2017.

Commando-overdracht Senior National Respresentative.

Het Nederlandse contingent in Afghanistan heeft een nieuwe Senior National Respresentative. Kolonel Mietta Groeneveld nam in Mazar-e-Sharif de taken over van kolonel Johan Poncia.

Nederland neemt in het land met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul werken zij aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Lange-afstandsverkenningseenheid in Mali (januari 2017)

Mali

De taken van de Long Range Reconnaissance Patrol Task Group zijn overgedragen aan een nieuwe lichting. De lange-afstandsverkenningseenheid is in staat snel en flexibel te reageren en informatie te verzamelen in afgelegen gebieden. Luitenant-kolonel Paul Janssen nam het commando over van ranggenoot Gert Strick. Dat gebeurde in bijzijn van Minusma-commandant generaal-majoor Jean-Paul Deconinck.

Oefening in Litouwen.

Litouwen

De Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence in Litouwen oefenden enkele kilometers van de oostgrens verschillende scenario’s. De infanteriecompagnie trainde onder meer schieten met scherp. Daarbij liep een peloton, vurend op doelen, op linie door een bos. Het toonde hoe de eenheid onder gevechtsomstandigheden optreedt.

Lopende operaties buitenland:

Het Forward Support Element (FSE) Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Nederlandse militairen trainen samen met partnerlanden Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders in het noorden van Irak. Zij leren bijvoorbeeld om juist te handelen tijdens gevechtssituaties, explosieven te herkennen en trainen de strijders onder meer in schietvaardigheid en humanitair oorlogsrecht. Zr. Ms. Zeeland dient in het Caribisch gebied als stationsschip. Het patrouilleschip voert daar kustwachttaken en counterdrugsoperaties uit. Een Nederlands force protection-detachement bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. De KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankt jachttoestellen van de coalitie in de lucht bij boven Irak en Oost-Syrië. Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer. Nederlandse F-16's bewaken het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland. Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Zr. Ms. Rotterdam vaart in de Somalische wateren voor de antipiraterijmissie Atalanta. Operaties/acties binnenland:

De marine hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam 39 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Militairen van landmacht, luchtmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende (NAVO-)landen geven vaker logistieke steun op elkaars grondgebied. Op weg naar Rotterdam voor de Wereldhavendagen ruimde mijnenjager Zr. Ms. Willemstad bij IJmuiden een zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog.

Datum: dinsdag 5 september 2017, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Arnhem, Brunssum, Gelderland, Irak, Kabul, Limburg, Litouwen, Luxemburg, Mali, Rotterdam, Turkije, Zeeland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry