Militairen naar Bovenwindse Eilanden vanwege orkaan Irma

05/09
2017
Zo’n 100 militairen zijn gisteren vanuit Curaçao en Aruba vertrokken om noodhulp te verlenen op Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten (SSS-eilanden). Dit gebeurt op verzoek van de lokale gezaghebbers. Orkaan Irma is inmiddels uitgegroeid tot een storm uit de zwaarste categorie 5 (windsnelheden tot boven de 250 km/u) en raast richting de SSS-eilanden in het Caribisch gebied.

De Zeeland wordt op Aruba beladen met (hulp)goederen.

De eerste eenheden zijn met het DASH-8-patrouillevliegtuig van de kustwacht afgezet op Sint Maarten. Dit zijn mariniers van 32 Raiding Squadron op Aruba, aangevuld met de leden van de Arubaanse militie. Vanuit Sint Maarten zijn zij verdeeld over de 3 eilanden. Zij helpen bij het treffen van voorbereidingen op de komst van Irma. Zo bemannen de militairen shelters voor burgers.

Avondklok handhaven

Als de richting niet verandert, dan bereikt Irma naar verwachting morgenochtend de Bovenwindse Eilanden. Naast stormschade wordt rekening gehouden met veel regenval en overstromingen. Om bijvoorbeeld plunderingen te voorkomen, geldt na afloop van de orkaan een avondklok. De militairen assisteren de lokale politie bij het handhaven daarvan.

Een FRISC-onderscheppingsvaartuig (voorgrond) en het ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan tijdens het verlenen van noodhulp op Haïti in 2016.

Zeeland en Pelikaan

Na de passage arriveren ook het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland en het ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan in het gebied. Zij brengen ondersteunend personeel en materiaal mee vanaf Aruba (de Zeeland) en Curaçao (de Pelikaan). Landmachtmilitairen en leden van de Curaçaose militie varen mee met de Pelikaan. Deze eenheden brengen onder meer de schade in beeld en helpen met het herstellen van de infrastructuur. De Zeeland en de Pelikaan blijven in ieder geval een week op de SSS-eilanden.

Ondersteuningsschip

De Pelikaan is een ondersteuningsschip met strategische transportcapaciteiten. De Zeeland is een patrouilleschip van de Holland-klasse dat onder andere voor dit soort operaties is ontworpen. Het schip heeft een helikopter en 2 snelle FRISC-onderscheppingsvaartuigen om mensen en materieel aan land te brengen. Daarnaast heeft het schip opslagruimte voor containers met hulpgoederen en een kraan om deze af te zetten. Ook is er ruimte om ongeveer 100 evacués aan boord te nemen.

Nederlandse militairen verlenen noodhulp op Haiti nadat orkaan Matthew over het eiland raasde in 2016.

Hoofdtaak

Het ondersteunen van civiele en lokale autoriteiten is 1 van de 3 hoofdtaken van Defensie in het Caribisch gebied. Hier valt het leveren van noodhulp na een orkaanpassage onder. Militairen werden voor het laatst ingezet op Haïti, na het passeren van orkaan Matthew in oktober 2016.

Datum: dinsdag 5 september 2017, 16:40
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Aruba, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry