Goedemorgen herfst!

01/09
2017
Met her en der een mistbankje en temperaturen onder de 10 graden is vandaag de meteorologische herfst officieel begonnen. Het wordt vanmiddag 19 of 20 graden, volgens het boekje zitten we dan rond gemiddeld. Wat hebben de eerste septemberdagen verder in petto?

We zien deze vrijdag de zon geregeld schijnen, ook ontstaan er stapelwolken. Een bel, gevuld met koude lucht, trekt hogerop in de atmosfeer over de Benelux. Het temperatuurverschil van de koude bovenlucht met de relatief warme zee en land veroorzaakt onstabiliteit. Dat leidt niet alleen tot stapelwolken, maar her en der kunnen die stapelwolken ook uitgroeien tot een enkele bui, mogelijk met een klap onweer. Zoals heel vaak met buien, zijn er ook veel plaatsen die het droog houden, ook vandaag. Het waait wel amper, ook in de bovenlucht staat weinig wind. Als gevolg trekken de buien vrij traag, waardoor het dus wel eventjes kan duren, mocht je te maken krijgen met zo’n pechbui. De middagtemperatuur van 19 of 20 graden is rond normaal voor de tijd van het jaar.

Warm zeewater
Met de afkoeling in de avond en nacht doven een paar buien landinwaarts uit. Het temperatuurverschil tussen de grond en de lucht hogerop is dan gewoonweg niet groot genoeg meer, slechts een lokaal exemplaar ‘overleeft’ de nacht naar zaterdag. De zee koelt echter niet af. Zo’n grote bak water is vrij constant in temperatuur, direct aan de kust is het water nu zo’n 19 graden. De kustregio’s blijven dan ook favoriet voor nog een enkele bui vannacht. Boven land koelt het flink af. Opnieuw krijgen we minimumtemperaturen onder de 10 graden. Het koudst wordt het in Groningen en Drenthe met lokaal 6 graden op de thermometer. Her en der kan wat mist of nevel ontstaan.

Zaterdag
Na een plaatselijk grijze start, hebben we ook zaterdag nog te maken met de koude bovenlucht, die onstabiel weer met zich meebrengt. Het levert mooie wolkenluchten op, met opbollende stapelwolken en flinke zonnige perioden tussendoor. Het wordt opnieuw zo’n 19 of 20 graden bij weinig wind. Het weerbeeld verschilt zaterdag dus niet zoveel met dat van vrijdag, met ook zaterdag een enkele bui op het programma. De meeste buien vallen in de ochtend aan zee en in de middag in het binnenland. Ook dan kan er verspreid een klap onweer voorkomen.

Oplopende temperatuur hogerop in de atmosfeer
De bel met koude bovenlucht trekt in de nacht naar zondag naar Duitsland weg. Dat brengt ons stabieler weer. Later op zaterdagavond en in de nacht naar zondag doven de buien geleidelijk uit, ook aan zee. Het koelt wel opnieuw weer fors af met een lokale 6 graden in Drenthe en 9 of 10 graden aan de Zeeuwse kust. Met brede opklaringen kan er dan op meer plaatsen wat mist of nevel ontstaan.

Droge zondag
De zondag kan vervolgens grijs starten, maar dat lost halverwege de ochtend op. De zon is in dit jaargetijde nog sterk genoeg om de mist op te ruimen. De zondag belooft een prachtige dag te worden met veel zon en weinig wind. Wel zitten we nog in de koele luchtsoort, waardoor het niet warmer wordt dan zo’n 20 of 21 graden. De meeste plaatsen houden het droog, maar een zeer lokale bui is niet uit te sluiten.

Het eerste septemberweekend, ofwel het eerste ‘herfstweekend’ verloopt dus vrij mooi en rustig, met zonnige perioden en zaterdag mogelijk een bui. De temperaturen liggen rond normaal met 20 graden. Begin volgende week lijkt het iets warmer te worden. Ook lijken de eerste dagen van de nieuwe werkweek nog vrijwel droog te verlopen. We zien al wat herfstkleuren verschijnen in de natuur. Vooral met regen gaat de verkleuring en de bladval wat sneller. Toch zijn de herfstkleuren niet alleen te wijten aan het weer, maar ook aan boomziektes. Meer daarover op kunt u lezen in ons weernieuws.

Bron: MeteoGroup

Datum: vrijdag 1 september 2017, 09:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Duitsland, Groningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry