Houston? Een veel grotere ramp vindt plaats in India, Nepal en Bangladesh.

30/08
2017
Immense aandacht voor Houston, waar tot nu toe 15 doden zijn te betreuren. Een veel grotere crisis vindt plaats in India, Nepal en Bangladesh. Met meer dan 1200 doden bereiken deze grootschalige overstromingen amper de media. Eén derde van geheel Bangladesh staat onder water. Deze crisis zal een veel langere nasleep hebben. Gewassen zijn weggevaagd, miljoenen mensen zitten zonder inkomen.

Al wekenlang hebben gebieden in Nepal, Bangladesh en India te maken met overstromingen. Honderdduizenden hectares landbouwgrond staan onder water. Wat een mooie oogst had kunnen opleveren, is nu verrot onder het water. Het Rode Kruis schat dat meer dan 32 miljoen mensen leiden onder de overstromingen. Bijna twee keer zoveel als de gehele populatie in Nederland! In de voorsteden van Mumbai, in India, leven miljoenen mensen in golfplatenhuisjes. Die regio’s kunnen maar weinig hebben, het water vernielt de golfplatenhuisjes snel. Waar veel mensen in Houston over een paar weken de muren van het huis weer droog hebben en er een nieuwe pleisterlaag op gooien, zullen ze in India en Bangladesh veel langere tijd bezig zijn met de heropbouw van de complete samenleving.

Ziektes en hongersnood
Hulpinstanties hebben het moeilijk. Ze willen hulp bieden, maar door het water is het haast onmogelijk. Helikopters kunnen geen droog plekje vinden om te landen. Het hele landschap staat onder water en zonder oogst is het nu al vrijwel zeker dat er een hongersnood uit zal breken. Door het water zullen ook ziektes zich uitbreiden, zoals bijvoorbeeld cholera. In India zijn door de overstromingen allesverwoestende modderstromen ontstaan, die meer dan 800 mensen het leven hebben gekost. Hele dorpjes zijn weggevaagd. Meer dan 2000 kampen zijn opgezet door de United Nations. Dat zijn tentenkampen, in regio’s die ook niet bepaald veilig zijn voor de overstromingen. Maar het is het beste wat er nu in die condities, met de mogelijkheden daar, geboden kan worden.

300 mm in minder dan 12 uur
De regens hebben afgelopen weekend ook het westen van India bereikt, waardoor Mumbai overstroomd is. Meer dan vier dagen met continue regenval in combinatie met hoogtij. Veel grote wereldsteden liggen dichtbij zee. Houston bijvoorbeeld. Het acht keer zo grote Mumbai ligt pal aan de kust en het hoogstaande zeewater zorgt ervoor dat de regen die in de stad valt, niet weg kan. En het gaat niet alleen om de langdurige regenval. De intensiteit is namelijk ook fors. Zo is er volgens een lokaal weerinstituut op sommige plaatsen in India dinsdag meer dan 200 millimeter gevallen binnen 7 uur tijd. Worli, net zuid van Mumbai, had de hoogste hoeveelheden te verwerken met 303 millimeter in minder dan 12 uur.

Waar identificeer jij je mee?
Een jongetje dat met het water tot zijn knieën naar een reddingsboot loopt in Houston, zijn tablet en knuffel hoog vasthoudend zodat ze niet nat worden. Of een meisje met een gekleurde doek om, die met een baby op haar arm, door haar verwoeste krottenwijk in Mumbai loopt. Door de modder en het water, waar verspreid golfplaten liggen en stukken karton. Waar kun je je beter mee identificeren? Bij welk plaatje blijf je langer kijken en leef je werkelijk mee?

Zwaardere orkanen
De Verenigde Staten hebben een inwoneraantal van 323 miljoen. Het zeewater is met rappe tred aan het opwarmen. In de Verenigde Staten veroorzaakt dat bijvoorbeeld zwaardere orkanen. In een land zoals de V.S., dat veel veerkracht heeft vanwege de financiële middelen, wordt er dan weer heropgebouwd. Het geld is beschikbaar.

Datum: woensdag 30 augustus 2017, 10:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bangladesh, Houston, India, Kampen, Leiden, Nepal, Overijssel, Verenigde Staten, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry