Het Markermeer op je dak

29/08
2017
Terwijl Harvey een ware zondvloed veroorzaakt in de omgeving van Houston, krijgen we in Nederland de komende dagen ook te maken met een plens water. Niets in vergelijking met Harvey, maar voor Nederlandse begrippen valt er woensdag toch ook een flinke bak regen met lokaal 5 emmers water per vierkante meter.

Orkaan Harvey kwam in Texas aan land als een categorie 4 orkaan (major hurricane). Inmiddels is Harvey afgezwakt, maar is het niet zozeer de zware wind die de grote problemen veroorzaakt. Het is de immense regenval. Alleen al de 24-uurs periode van zondag op maandag heeft in de buurt van Houston circa 300 millimeter opgeleverd. Een officieel waarnemingsstation in the Houston Weather Forecast Office heeft de afgelopen vijf dagen al meer dan 1000 millimeter te verwerken gekregen! Ter referentie, in Nederland valt gemiddeld jaarlijks rond 800 millimeter. Per jaar dus. Volgens de nieuwste berekeningen van het Amerikaanse weermodel NCEP komt er in Houston nog zo’n 500, lokaal 600 millimeter bij de komende vier dagen.

Markermeer op je dak
Om je daar een voorstelling van te maken, kunnen we een vergelijking maken. In de omgeving van Houston is er grofweg 900-1000 millimeter regen gevallen, er wordt nog circa 500 mm meer verwacht. Het totaal komt dan dus uiteindelijk op zo’n 1400 millimeter regenwater. De stad Houston is 1625 vierkante kilometer in grootte. Dan is er circa 2275 miljard liter regen gevallen binnen een paar dagen tijd. Dat is vergelijkbaar met de inhoud van het Markermeer (er vanuit gaande dat het Markermeer gemiddeld 3 meter diep is en zo’n 700 km2 bedraagt). En dan hebben we het alleen nog over de stad Houston. De gehele wijde omgeving heeft daar een enorme bak water gekregen, waardoor er in totaal nog veel meer gevallen is.

Moeras bedekken met asfalt heeft consequenties…
Stel je voor, de inhoud van het Markermeer valt op je dak! Geen wonder dat de stad compleet is overstroomd. Toch maakt de geografie het er ook niet makkelijker op. Het omringende gebied van Houston is van origine moeras. Die moerasgronden zijn nu bebouwd met wegen en huizen. Na New York, Los Angeles en Chicago is Houston de op vier na grootste stad van Noord-Amerika. De stad explodeert onder de hoeveelheid mensen die er willen wonen en groeit steeds verder. Waar normaalgesproken de moerasgronden grote hoeveelheden water op kunnen nemen, is dat nu niet mogelijk. In de afgelopen 25 jaar is de oppervlakte aan moerasgronden rondom de stad met de helft afgenomen.

Opwarmende Golf van Mexico
Verder ligt Houston slechts 12 tot 40 meter boven zeeniveau. Het is dus een vrij vlakke stad, dichtbij zee. De Golf van Mexico is berucht, daar trekken geregeld langzaam bewegende stormen over die bizar veel regen achterlaten. Het warme zeewater in de Golf van Mexico is ideaal voor de ontwikkeling van zulke tropische stormen. Tel daar het opwarmende klimaat bij op en we zien ook in de statistiek dat in de afgelopen dertig jaar de kans op zware regen (meer dan 250 mm) in die regio verdubbeld is. Zo is Houston erg gevoelig voor stormen, zeker in combinatie met hoogtij en golven. Het water kan dan nergens naar toe, niet terug naar zee en niet de grond in. Zo hoopt het zich compleet op in de stad. Ongeveer 25 millimeter aan regen staat grofweg gelijk aan een verhoging van zo’n 25 centimeter van het huidige waterniveau. De stad is nu al een waterballet en er komt nog een flinke lading aan.

Tropische lucht wordt snel verdreven
Nu terug naar Nederland. Na een aantal prachtige zomerdagen, krijgen we te maken met een koufront. Tegen de avond gaat het in het noordwesten van het land regenen. Na middernacht gaat het in het noorden en westen harder regenen. Ook morgen valt de meeste regen vooral in de noordwestelijke helft van het land. Vanwege de lange duur van de regen en de intensiteit kan met name in het noordwesten lokaal 50 millimeter regen vallen en wordt het niet warmer dan 17 graden. In het zuidoosten van het land is er nog wat zon en warmt het lokaal op tot 28 graden. Landinwaarts blijft het echter niet droog, in de middag kunnen daar verspreid stevige regen- en onweersbuien vallen. Lokaal 50 millimeter regenwater lijkt een peulenschil in vergelijking met de hoeveelheden die Harvey achterlaat. Toch kan 5 emmers water per vierkante meter zeker ook al leiden tot straten die blank staan.

Bron: MeteoGroup

Datum: dinsdag 29 augustus 2017, 09:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Chicago, Houston, Huizen, Leiden, Los Angeles, Mexico, New York, Noord-Holland, Verenigde Staten, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry