Code Rood voor Hong Hong

23/08
2017
Op dit moment trekt tyfoon Hato langs miljoenenstad Hong Kong. Straten staan onder water, vluchten zijn geannuleerd en de handel op de beurs is stop gezet.

130 km per uur

Hato trok vanochtend 8 uur Nederlandse tijd 100 km ten zuiden van de stad het land op met windsnelheden van 130 km per uur. Eenmaal het land opgetrokken nemen de windsnelheden af, maar zijn de inwoners nog niet van de problemen af.

Extreem veel regen en hoge golven

Hato veroorzaakt op dit moment extreem veel regen waardoor veel straten in Hong Kong onder water zijn gelopen. De meeste scholen en bedrijven vandaag gesloten. Veel wolkenkrabbers in het hart van het financiële centrum staan leeg en in duisternis. Meer dan 400 vluchten werden geannuleerd. Bovendien heeft de tyfoon op zee enorme golven veroorzaakt, 5 en soms wel 9 meter hoog die tegen de kust opbeuken. Golven veroorzaken met name schade in de laaggelegen delen van de stad. In Heng Fa Chuen waar veel mensen wonen, breken de golven tegen de huizen en zwemmen auto’s en vrachtwagen in het water.

Nummer 13

Hato, het Japanse woord voor duif, is de dertiende tyfoon in 2017 en is vergelijkbaar met tyfoon Vicente die in 2012 veel schade veroorzaakte. Hato ontstond afgelopen dagen boven het warme water van Filipijnse zee en trok in westelijke richting tussen Taiwan en de Filipijnen richting de Zuid-Chinese Zee. Vanochtend vroeg trok Hato met windsnelheden van 70 knopen ongerekend meer dan 130 km per uur met mogelijk nog hogere uitschieters over de delta van de Huangmao rivier het land op, even ten zuiden van Hong Hong en Macau.

Op zee

Op zee heeft de scheepvaart veel hinder van de tyfoon. In de weerkamer van MeteoGroup maken nautisch meteorologen dagelijks speciale verwachtingen en routeadviezen voor schepen op alle wereldzeeën. Grootschalige weersystemen zoals een tyfoon kunnen we tegenwoordig goed zien ontstaan en volgen waardoor we schepen tijdig kunnen waarschuwen.

Datum: woensdag 23 augustus 2017, 11:35
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: China, Filipijnen, Hong Kong, Huizen, Macau, Noord-Holland, Taiwan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry