Totale zonsverduistering

22/08
2017
Er was de laatste weken een ware run op eclipsbrilletjes in de Verenigde Staten. Miljoenen mensen wilden dit bijzondere spektakel met eigen ogen aanschouwen. Vanuit de hele wereld kwamen niet alleen de ‘gewone’ liefhebbers naar Amerika, maar ook vele wetenschappers en astronomen. Een unieke kans om een totale zonsverduistering te zien, maar ook de effecten ervan te onderzoeken.

In 1918 was er in de Verenigde Staten voor het laatst een volledige zonsverduistering te zien in zo’n groot deel van Amerika. Toen lag de lijn van de staat Washington naar Florida. Gisteren, ongeveer 100 jaar later, was er wederom een totale zoneclips op zulke grote schaal te zien, nu in lijn van de noordwestelijk gelegen staat Oregon naar de aan de Amerikaanse oostkust gelegen staat South-Carolina. In 12 staten was de volledige verduistering van de zon te zien en werd de Corona prachtig zichtbaar, een krans van zonnestralen rondom het zwarte silhouet van de maan. Buiten deze strook van ruim 100 meter breed was een gedeeltelijke verduistering te zien.

In één lijn
Bij een zonsverduistering trekt een hemellichaam, meestal - en ook in dit geval - de maan, tussen de zon en de aarde door en staan ze alle drie dus precies op één lijn. De zon of een deel daarvan wordt op dat moment tijdelijk afgeschermd door de maan, waardoor het zonlicht de aarde op dat moment niet weet te bereiken en het overdag plotseling een aantal minuten donker wordt. Een zeer bijzonder fenomeen, dat op dat moment slechts op een deel van de aarde kan worden waargenomen. De onderstaande beelden zijn gemaakt met een drone door Arno Paanstra en Floris Bijlsma van MeteoGroup in Gainesville, Georgia, USA.

Datum: dinsdag 22 augustus 2017, 14:09
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Verenigde Staten, Washington

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry