Luchtmacht levert 'luchtsteun' boven de Marnewaard en Drenthe

18/08
2017
F-16-vliegers van de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) oefenen vanaf vandaag tot en met 1 september het uitvoeren van Close Air Support (CAS). Daarbij wijzen militairen op de grond tijdens missies de te bombarderen doelen aan. Dat vergt zowel op de grond als in de lucht grote zorgvuldigheid om te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen.

Een F-16 vertrekt van Vliegbasis Leeuwarden (april 2015).

De vluchten met 8 toestellen zijn overdag boven het oefenterrein Marnehuizen en Drenthe. Apache-gevechtshelikopters van Vliegbasis Gilze-Rijen doen de laatste 2 dagen ook mee aan de oefening. Ook deze toestellen 'vallen' gronddoelen aan en beschermen troepen.

Joint Terminal Airstrike Controllers geven per radio aanwijzingen door aan vliegers (februari 2014)

Ondersteunen van militairen

De deelnemers aan de FWIT doorlopen momenteel het zogenoemde Air-to-Surface-deel van de opleiding. Ze vallen gronddoelen aan. In de gesimuleerde situatie schakelen de vliegers vijandelijke raketsystemen uit die onder meer jachtvliegtuigen vernietigen.

In de tweede week worden eveneens CAS-missies uitgevoerd, maar ligt de nadruk op het ondersteunen en beschermen van grondtroepen. Militaire Joint Terminal Airstrike Controllers (JTAC) geven ook nu vanaf de grond per radio aanwijzingen door aan de vliegers over de exacte locatie van aan te vallen doelen, die een bedreiging vormen voor militairen op de grond. Het is noodzakelijk om deze samenwerking in de praktijk te oefenen voor maximaal effect tijdens een echte inzet.

Tijdelijke vlieggebieden

Voor de vliegoefeningen zijn 4 zogenoemde tijdelijke gebieden met beperkingen aangewezen. Deze zijn gepubliceerd in de Staatscourant van 8 augustus 2017.

Om operationele redenen kan van de planning worden afgeweken.

Datum: vrijdag 18 augustus 2017, 13:50
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Drenthe, Friesland, Leeuwarden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry