Fris weekeinde

18/08
2017
Nog een week te gaan en dan is de zomer voorbij. Juli viel in het water. Ook de laatste zomermaand augustus viel tegen, zeker voor diegenen die vakantie vierden in eigen land. Augustus 2017 zal waarschijnlijk de boeken in gaan als vrij somber en tamelijk fris. Regionaal viel flink wat regen. Tijdens het laatste vakantieweekend voor regio midden (maandag beginnen daar de scholen weer) staan weer veel festivals in de open lucht op het programma, o.a. Lowlands in Biddinghuizen. Festivalgangers worden aanraden een dikke trui en een regenjas mee te nemen.

Vandaag vooral in Limburg buien

De regen van gisteren werd veroorzaakt door een koufront. Achter dat koufront waarin vandaag nog een paar golven en troggen meetrekken wordt frisse, polaire lucht aangevoerd. Er waait een matige en aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtige tot krachtige zuidwester. Er vallen enkele buien, vooral in het zuidoosten van het land. Vanmiddag klaart het vanuit het westen op en komt de zon beter uit de verf. Ook dan is een enkele bui niet uit te sluiten. Gisteren werd het in het Zeeland en Limburg nog 22 graden. In de polaire lucht wordt het vandaag niet warmer dan 20 of 21 graden. Normaal wordt het in deze fase van augustus 22 graden.

Windhoos Numansdorp

In de buurt van het front ontstond gisterenavond in de buurt van Numansdorp een windhoos. Kortstondig was er een tuba te zien. De windhoos richtte behoorlijk wat schade aan, de brandweer moest uitrukken om een omgevallen boom van de weg te halen.

Veel regen in Zuid-Duitsland

Het koufront trekt vanavond en vannacht naar het oosten en botst daar tegen de Alpen en zal daar regionaal veel regen veroorzaken. Tussen München en Garmisch-Partenkirchen wordt meer dan 50 mm regen verwacht.

Komende nacht kustbuien

Niet alleen op grondniveau, maar ook hogerop in de atmosfeer wordt de aangevoerde lucht kouder. Boven het relatief warme Noordzeewater (op dit moment 19 of 20 graden) ontstaan buien die vanavond en vannacht de kust binnendrijven mogelijk met onweer. Daarbij blijft het aan zee en op het IJsselmeer stevig doorwaaien, kracht 5 tot 6 en er bij buien windstoten mogelijk van 60 km/uur. Landinwaarts is het droger en rustiger en kan het tijdens opklaringen afkoelen aar 10 of 11 graden.

Frisse zaterdag

Morgen wordt het niet warmer dan 18 of 19 graden, 3 tot 4 graden koeler dan normaal. Met een westelijke stroming aan de zuidzijde van een lagedrukgebied voor de zuidwestkust van Noorwegen waait een nog steeds een stevige zuidwesten- tot westenwind, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig of krachtig, windkracht 5 tot 6 en vallen er op passage van een trog nog enkele buien, vooral in het noorden van het land. In het zuiden blijft het op een enkele bui droog en is de zon tussen de stapelwolken door vaker te zien.

Zondag iets beter

Lagedruk nabij Noorwegen en koude lucht in de hogere lagen van de atmosfeer trekken zondag naar het oosten. Een uitloper van het Azoren hogedrukgebied op de Oceaan schuift naar Frankrijk. Op zondag kan vooral de zuidelijke helft van het land daar van profiteren. Wind en buien nemen af. In het noorden en noordoosten duurt het wat langer voordat de buiigheid verdwijnt. Op de Wadden blijft het ook op zondag nog stevig waaien. Ondanks dat de zon regelmatig tevoorschijn komt, blijft het ook op zondag fris met maxima van slechts 18 of 19 en in het zuiden 20 graden.

Bewolkte maandag

Het hogedrukgebied trekt maandag naar Duitsland. Aan de westflank van het hoog trekt gekoppeld aan een nieuw lagedrukgebied op de Oceaan een warmtefront over ons land. Het warmtefront, de grens met warmere lucht, veroorzaakt vrij veel bewolking en langs de kust mogelijk ook wat motregen. Het wordt maandag 20 tot 22 graden.

Dinsdag in het zuiden zomers warm

Na passage van het warmtefront klaart het in de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag vanuit het zuiden op. Door zon en warme lucht wordt het eindelijk weer warmer, 23 of 24 en in het zuiden weer eens zomers warm, 25 graden. Hoewel de neerslagkansen in de laatste week van augustus duidelijk lager zijn dan afgelopen week is er geen sprake van een lange periode met stabiel zomerweer. Een volgend lagedrukgebied op de Oceaan blijft weliswaar ten noordwesten van onze omgeving, hogedrukgebieden zien we vooral ten oosten en ten zuiden van ons land. Met een zuidwestelijke of westelijke stroming zien we soms toch een storing met regen of een enkele bui naar ons toeschuiven.

Bron: MeteoGroup

Datum: vrijdag 18 augustus 2017, 10:21
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Frankrijk, Limburg, Noorwegen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry