Hoe 'lucht' alles verwoestend kan zijn.

17/08
2017
Een paar dagen geleden is er in Polen een natuurramp voltrokken. Meer dan 380 vierkante kilometer aan bos is vernield. De ravage is enorm, de bomen zijn als luciferhoutjes afgeknakt. Dronebeelden geven van bovenaf indrukwekkend weer hoe het gebied compleet is weggevaagd. De zware buien die de oorzaak zijn van deze immense schade, hebben ook het leven genomen van een aantal mensen en zo’n kwart miljoen mensen zitten nu nog steeds zonder stroom en drinkwater.

De bossen in Polen zijn heel erg vaak een monocultuur. Dat wil zeggen dat er slechts één soort boom wordt aangeplant, in het geval van Polen meestal pijnbomen, vaak beter bekend als naaldbomen. Het zijn bomen die hoog groeien en vrij recht groeien, mits ze in beschutting staan. Perfect voor houtproductie. Zeker omdat ze ook op arme grond groeien, waar andere soorten moeilijker gedijen. In Polen zijn er dan ook grootschalig naaldbomen aangeplant, een soort van ‘houtfabrieken’.

Hagelballen
Afgelopen weken is het zeer heet geweest in Zuid-Europa, geregeld werden temperaturen gemeten van 40 graden (of meer!). Afgelopen weekend werd deze hete lucht uiteindelijk verdreven. Zware regen- en onweersbuien trokken over de Alpen, richting Duitsland en Polen. Het veroorzaakte een groot temperatuurverschil, na de buien hadden sommige plaatsen ineens temperaturen van zo’n 10 tot 20 graden koeler. De buien werden gevoed door de hoge temperaturen en activeerden snel. Zo vielen bijvoorbeeld hagelstenen ter grootte van mandarijnen bij het Gardameer. Ook vonden overstromingen plaats vanwege de zware regenval in de bergen van de Alpen.

Squall line
Gearriveerd in Polen, organiseerden de onweersbuien zich in een lijn. Bij zo’n actieve ‘onweerslijn’ wordt er ook wel gesproken van een squall line. De buien zuigen warme lucht op vanaf de grond. Tegelijkertijd blazen ze de koude lucht vanaf hogerop in de bui uit en deze koudere lucht valt als het ware op de grond. Vooral bij een squall line kan dat met enorme windsnelheden gepaard gaan.

Patsboem
Stel je voor dat er een groot pakket lucht vanaf een hoogte van 10 kilometer, patsboem, van boven naar beneden valt. De snelheid kan oplopen tot tweehonderd kilometer per uur. Zodra dit pakket lucht naar beneden valt, houdt niets de lucht tegen. Behalve de omringende lucht, maar echte weerstand komt pas op de grond. Zodra de lucht grond raakt, moet de lucht uitwijken, naar links, rechts, naar voren, naar achteren. Deze koude en alles verwoestende wind wordt ook wel een valwind genoemd of een microburst.

Datum: donderdag 17 augustus 2017, 09:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Duitsland, Limburg, Noord-Holland, Polen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry