Capitulatie Japan herdacht

15/08
2017
De capitulatie op 15 augustus 1945 in Zuidoost-Azië is vanmiddag bij het Indiëmonument in Den Haag herdacht. Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Martin van Rijn legden een krans namens de Rijksministerraad. Ook Defensie was vertegenwoordigd.

Een krans namens de krijgsmacht.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en Commandant der Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk plaatsen een krans namens de krijgsmacht.

De plechtigheid begon zoals altijd met het intreden van het vaandel van 12 infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Van Heutsz en de aankomst van de minister-president. Aansluitend volgde het luiden van de Indische Klok. De Residentie Bach Ensembles voerden het Indische Onze Vader uit. Daarna volgden het signaal Taptoe en een minuut stilte. De Marinierskapel der Koninklijke Marine speelde het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus.

Vaandel van 12 infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Van Heutsz.

Defilé

Er waren verschillende voordrachten en Wouter Hamel zong. De ceremonie eindigde met het overvliegen van de in 1914 gebouwde Catalina-vliegboot en een defilé langs het Indisch Monument dat bestaat uit 17 bronzen beelden, een kaart van Indië en de tekst 'De geest overwint'.

Birma-spoorlijn

De 94-jarige Indië-veteraan Willy Welcker weet wat het betekent om in handen van Japanse strijdkrachten te vallen. Hij diende als militair bij het Koninklijke Nederlands Indisch Leger (KNIL) en werd krijgsgevangene gemaakt. Welcker werd verscheept naar Rangoon om in Birma aan de beruchte spoorlijn te werken. Hij overleefde het, maar tienduizenden andere dwangarbeiders niet.

Onderscheidingen voor Indië-veteraan Willy Welcker.

Mobilisatie Oorlogskruis en Ereteken voor Orde en Vrede

Als blijk van respect en waardering voor zijn optreden onder buitengewoon moeilijke omstandigheden is de KNIL-veteraan eergisteren onderscheiden. Hij kreeg zowel het Mobilisatie Oorlogskruis als het Ereteken voor Orde en Vrede. Landmacht-attaché kolonel Marcel Buis speldde beide medailles op. Dat gebeurde in het Amerikaanse Lafayette in Californië.

Na de capitulatie van Japan bleef Welcker tot 1950 in dienst bij het KNIL.

Datum: dinsdag 15 augustus 2017, 14:30
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Japan, Myanmar, Rangoon

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry