Gaan orkanen ons uit de brand helpen?

14/08
2017
Hoewel het er vandaag even mooi en zelfs zomers uitziet in Nederland, houdt het wisselvallige weer met uiteindelijk opnieuw gematigde temperaturen deze week in grote lijnen nog aan. Toch zijn er op de wat langere termijn aanwijzingen voor een wat structurelere weersverbetering. Mogelijk worden we daarbij enigszins geholpen door het op de oceaan op gang komende orkaanseizoen.

Voor grote delen van de Atlantische Oceaan betekent het zomerseizoen een periode van relatieve rust. Door de afnemende temperatuurverschillen tussen het Noordpoolgebied en de (sub)tropische zones wordt de straalstroom minder sterk en trekt zich naar het noorden terug. Het hogedrukgebied bij de Azoren breidt zijn invloed ervoor in de plaats naar het noorden uit. Vooral in de landen rond de Middellandse Zee merk je dat goed. Daar blijven storingen van de oceaan gedurende de zomermaanden in grote lijnen weg. De lange, zonnige en vaak hete zomer krijgt er dan zijn beslag.

Op de oceaan
Op de oceaan zijn lagedrukgebieden minder actief dan in de wintermaanden. Ze volgen een tamelijk noordelijke koers en worden afgewisseld door uitlopers van het Azorenhoog, die tussen de lagedrukgebieden door naar het Europese vasteland trekken. Zit er tussen de lagedrukgebieden in eens wat meer ruimte, dan kunnen zulke uitlopers gemakkelijk tot aparte hogedrukgebieden uitgroeien die het weer een tijdje langer in de greep hebben. De voorbije 2 maanden is dat vooral in het oosten en zuiden van Europa gebeurd. Bij ons hielden de lagedrukgebieden relatief veel invloed.

Ook deze week wisselvallig
Ook deze week zijn we nog niet van de lagedrukgebieden af. Is het vandaag nog een niet al te sterk hogedrukgebied dat het weer in Nederland beinvloedt (er is flink wat zon, er ontstaan ook stapelwolken en bij een zwakke tot matige zuidoostelijke wind wordt het vanmiddag tussen 24 en 26 graden), morgen komt vanuit het westen een volgende storing naderbij. Na een nacht met rustig weer, opklaringen en minimumtemperaturen rond 14 graden, zien we morgen in de ochtend de zon eerst nog, in middag drijft meer bewolking binnen en later vallen enkele regen- of onweersbuien. De wind draait dan van zuid naar zuidwest en uiteindelijk stroomt weer iets koelere lucht binnen.

Woensdag passeert een volgend hogedrukgebied met een afwisseling van stapelwolken en zon en temperaturen tussen 21 en 24 graden. Daarna is het de beurt aan een actiever lagedrukgebied dat donderdag en vrijdag tussen IJsland en Schotland door in de richting van het Noordzeegebied trekt. De bijbehorende storingen krijgen het weer in Nederland vanaf donderdag en in elk geval tot en met zaterdag in de greep. Het wordt in onze omgeving dan even behoorlijk wisselvallig met af en toe regen of buien en ook een nu en dan flink aantrekkende zuidwestelijke wind. De temperaturen doen een stapje terug: uiteindelijk komen we maar met moeite aan de grens van 20 graden toe.

Orkaanseizoen komt op gang
Intussen doet zich op de oceaan een verandering voor die bij deze tijd van het jaar hoort. Als gevolg van het warme weer in de (sub)tropische gebieden zijn de zeewatertemperaturen er op veel plaatsen rond of zelfs boven 27 graden uitgekomen. In het weer is dat een magische grens, want in de tropen (tussen grofweg 10 en 30 graden noord van de evenaar) kunnen zich nu weer tropische stormen en orkanen vormen. Dit proces is al een tijdje voorzichtig bezig, maar lijkt de komende weken beter op stoom te komen. De verwachting is daarbij dat het komende seizoen duidelijk wat actiever zal verlopen dan de orkaanseizoenen waar we de afgelopen jaren min of meer aan gewend geraakt zijn.

De eerste tropische storm van dit jaar (Arlene) deed zich gek genoeg al in april voor. Daarna was het een tijdje rustig totdat eind juni Bret en Cindy (beide tropische stormen) op de kaart verschenen. In juli hadden we tropische stormen Don en Emily (op de grens met augustus) en Franklin was de afgelopen week het eerste systeem dat tot een orkaan van de eerste categorie uitgroeide. Intussen heeft zich een nieuwe tropische storm (Gert) ontwikkeld. Ook dit systeem groeit volgens de verwachtingen uit tot een orkaan van de eerste categorie die over het zeegebied tussen Bermuda en het vasteland van de Verenigde Staten trekt en dan een bocht naar het noordoosten maakt, de Atlantische Oceaan op.

Voor Europa een positieve noot
De verwachting is dat een flink aantal nieuwe systemen dit voorbeeld de komende maanden zal gaan volgen. Behalve de bedreiging die orkanen steeds weer inhouden voor de eilanden en het vasteland dat ze op hun route tegenkomen, zit er voor ons deel van Europa niet zelden een positieve kant aan. Door de toenemende activiteit van lagedrukgebieden op de oceaan (orkanen die de draai naar Europa maken vormen zich heel snel om tot ‘normale’ lagedrukgebieden) wordt de invloed van hogedrukgebieden op het Europese continent juist groter. Dit kan helpen de wisselvalligheid te verdrijven.

Iets van een dergelijke ontwikkeling zien we mogelijk vanaf komende zondag al (en mogelijkerwijs zijn het de restanten van Gert die hier op de oceaan bij meehelpen). Er lijkt zich een wat sterker hogedrukgebied te vormen, net ten zuiden van of misschien ook wel boven onze omgeving. Als dit doorgaat, komt er eindelijk een stabilisatie van het weer, kunnen storingen onze omgeving een tijdje niet of nauwelijks meer bereiken en zouden ook de temperaturen wat omhoog kunnen gaan.

Bronnen: MeteoGroup, National Hurricane Center.

Datum: maandag 14 augustus 2017, 07:54
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bermuda, IJsland, Noordelijke, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry