Meteoren, meteorieten, vallende sterren

13/08
2017
Het is opnieuw raak dit weekend, er zijn vallende sterren te zien. De naam is een stuk romantischer dan de werkelijkheid. Het gaat om stukken gruis die op zo’n 100 kilometer hoogte door de dampkring van de aarde trekken en daar verbranden. De lichtflitsen lijken voor ons, op aarde, net alsof er een ster valt. En die vallende sterren, je kunt er gedurende het hele jaar wel een enkele opmerken. Maar soms zijn het er veel meer dan anders, zoals dit weekend.

Normaliter verbranden die stukken gruis in zijn geheel. Dat is het lichtspoor dat je ziet als een vallende ster. Maar soms is dat stuk gruis te groot en verbrandt het niet compleet. Het gevolg is dat het deel dat de dampkring ‘overleeft’, bij ons op aarde neerstort. Of in zee. Ongeveer 70% van het oppervlak op onze aardbol is oceaan, dus die laatstgenoemde kans is een stuk groter.

Tsjebarkoelmeteoriet
Maar wanneer zo’n brokstuk het aardoppervlak weet te vinden, kan de schade groot zijn. Zoals bijvoorbeeld in 2013, toen verschillende brokstukken in het Russische Oeral insloegen. Dat leken ook geen vallende sterren meer, maar angstaanjagend fel brandende materialen die in de lucht opdoemden. De zon kwam toen net op, en de schaduwen van de brokstukken die door de lucht vlogen waren te zien op aarde. Toen de meteorieten de aarde raakten, barstten ruiten en stortten daken in. Meer dan 1000 mensen raakten gewond.

Datum: zondag 13 augustus 2017, 10:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry