Waar blijft het nou echt droog?

11/08
Na een fraai einde van de lente en evenzo mooie start van de zomer, met vooral in mei en juni best veel zon en geregeld hoge middagtemperaturen, is het nu al weken lang behoorlijk wisselvallig, met middagtemperaturen rond of zelfs onder normaal. Af en toe zitten er een paar zonnige, droge en warmere dagen tussen, zogeheten mooiweerdagen, maar het aantal geheel droge dagen is in zowel juli als augustus bijna op één hand te tellen. Op vrijwel alle dagen valt ergens in het land wel wat regen of een bui, waarna die dag ook meteen als een ‘niet droge dag’ wordt bestempeld. We kunnen het echter ook vanuit een ander perspectief bekijken, want op zo’n dag is het vaak in 95% van het land droog. Noemen we het dan een droge dag? Of moeten we dat ene buitje toch ook noemen, al weten we nooit exact waar die gaat vallen?

Het maken van een weerbericht is met het huidige wisselvallige weertype soms erg lastig. Er trekken bijna dagelijks storingen of buien over ons land, met daaruit meestal regionaal of zelfs lokaal neerslag en tussendoor soms ook wat ruimte voor de zon. Op zich klinkt dat vrij duidelijk, maar niet als jij een dagje uit wilt en voor die ene specifieke plek wilt weten of het droog blijft of niet. Want er gaat ergens in het land dus wat nattigheid vallen, maar veel details kunnen we verder vaak niet geven.

Lastige verwachting
Zoals vandaag valt er vooral in de oostelijke helft van het land van tijd tot tijd wat (mot)regen. Een actieve storing ligt boven Duitsland en vooral het oosten van ons land pakt daar soms net even wat van mee. Maar of het in bijvoorbeeld in specifiek Nijmegen ook daadwerkelijk nat wordt, is dan nog maar de vraag. Misschien komt het in het nabij gelegen Arnhem wel met bakken uit de lucht, terwijl het in Nijmegen helemaal droog blijft.

Neerslagkans
De kans op neerslag in Nijmegen is in ieder geval groter dan in bijvoorbeeld Zandvoort, want diezelfde storing reikt volgens de verschillende weermodellen niet tot in het westen. Althans, op een enkeling na. Helemaal zeker is het dus niet dat het in het westen droog blijft. Toch kunnen we er dan vanuit gaan dat het daar op de meeste plaatsen droog blijft en dat het weer in het westen ten opzichte van het oosten wel ‘beter’ is. Maar of die paar druppels nou net op jouw middagje uit, op dat ene terrasje in die specifieke plaats gaan vallen…. Dat is en blijft lastig te zeggen.

Timing
De verwachting voor morgen – zaterdag – is iets makkelijker en kan redelijk goed getimed worden. Komende nacht nadert vanuit het westen namelijk een tweetal storingen, een warmtefront dat op de voet wordt gevolgd door een koufront. Dat resulteert rond middernacht in steeds meer bewolking en halverwege de nacht langs de westkust de eerste regen. Die trekt vervolgens in de rest van de nacht en morgen overdag geleidelijk oostwaarts richting Duitsland. Bewolking zal dan ook overheersen en het hele land krijgt in ieder geval tijdelijk te maken met wat neerslag. Halverwege de middag komt het noordwesten alweer aan de achterkant van die laatste storing uit, waarna het daar droog wordt met soms nog wat zon. In het oosten van het land duurt dat nog tot in de avond.

Zondag met wat zon
Zondag is het vervolgens een stuk rustiger. Een hogedrukgebied bouwt zich op boven ons land en storingen worden bij ons uit de buurt gehouden. Wel ligt er nog een ‘staartje’ van het eerder genoemde koufront boven België en daar komt die onzekerheid weer om de hoek kijken, want ook een enkel buitje in onze zuidelijke provincies is dan niet geheel uitgesloten. Ruim 90% van het land houdt het echter ook dan weer droog, met zelfs ook geregeld zonmomenten.

Geheel droge dag
Ook maandag beïnvloedt dat hogedrukgebied onze omgeving nog. Het geheel trekt naar Duitsland weg, waarna de wind bij ons draait naar het drogere en warmere zuidoosten. In die drogere lucht krijgen buien vrijwel geen kans, dus hoogstwaarschijnlijk wordt dit zo’n spaarzame ‘geheel droge dag’ waar we het eerder in dit artikel over hadden. Ook gaan de temperaturen dan weer iets omhoog. Zowel vandaag, als in het weekend wordt het 18 tot hooguit 21 graden, en maandag komt een eerste zomerse 25 graden weer in zicht. Dinsdag wordt het met een zuidelijke wind en geregeld zon op grote schaal 25 graden of meer, maar dan volgen in de middag uiteindelijk weer een paar (lokale) regen- en onweersbuien die de warmte alweer verdrijven. U raadt het waarschijnlijk al…

Datum: vrijdag 11 augustus 2017, 12:43
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Arnhem, Duitsland, Gelderland, Nijmegen, Noord-Holland, Zandvoort

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry