Nieuwe technieken maken hoornvliestransplantaties minder riskant

05/07
2017
ROTTERDAM (EZPress) - De nieuwe operatietechnieken van het Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery (NIIOS) zijn minder riskant en leveren sneller herstel op. Dat is de conclusie van het promotie-onderzoek van de Amerikaanse oogarts dr. Jack Parker. Hij onderzocht de DMEK-techniek en de ‘Bowman Layer’ transplantatie en promoveert vandaag aan de Universiteit van Leiden.

De DMEK-techniek en de ‘Bowman Layer’ transplantatie worden toegepast bij verschillende hoornvliesaandoeningen. DMEK, waarbij een laagje aan de achterkant van het hoornvlies wordt vervangen, is inmiddels in grote delen van de wereld de gangbare operatietechniek. Het onderzoek wijst uit dat patiënten beter zicht ervaren, sneller herstellen en dat er minder complicaties optreden.

‘Bowman Layer’ transplantatie is een techniek voor de voorkant van de cornea. Deze techniek is nog relatief nieuw en de voornaamste conclusie op dit moment is dat hiermee zwaardere ingrepen uitgesteld kunnen worden. De verwachting is dat in de toekomst ook hier de complete vervanging van hoornvliezen kan worden voorkomen.

Jack Parker kwam in 2010 voor het eerst bij NIIOS als fellow. De samenwerking is met deze promotie zeker niet ten einde. Hij blijft nauw samenwerken met Gerrit Melles, de oprichter van NIIOS. Dr. Parker is verbonden aan oogheelkundig instituut Parker Cornea (Birmingham Alabama), opgezet door zijn vader. Melles is een van Parkers promotoren, de andere is professor Martine Jager. De titel van het proefschrift luidt Recent innovations in minimally invasive anterior and posterior lamellar keratoplasty.

//Einde bericht

Bron: Niios

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 5 juli 2017, 11:44
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Birmingham, Leiden, Rotterdam, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry