Grisgris - Moderne tradities in sieraadvormgeving

09/08
2017
APELDOORN (EZPress) - Sieraden verbeelden en verbinden wereldwijd tradities en verhalen, herinneringen en gewoonten. Gedragen op het lichaam nodigen ze uit tot communicatie. Dat sieraden al eeuwenlang bijzondere en opmerkelijke betekenissen hebben – een geheel eigen verhaal vertellen – wordt prachtig in beeld gebracht in de tentoonstelling GrisGris, van 3 september tot en met 5 november 2017 te zien in CODA Museum Apeldoorn. GrisGris onderzoekt de herkomst, de waarden en de betekenis van traditionele sieraden in uiteenlopende culturen. Dertien sieraadkunstenaars en vijf studenten van de Maastricht Academy of Fine Arts and Design maakten met hun onderzoek en ontwerp een vertaling naar het heden.

Sieren en tooien is van alle tijden. Het sieraad heeft in vrijwel alle culturen sterke communicatieve waarden en geeft informatie over de status, herkomst, etnische achtergrond, religieuze overtuiging en smaak van de drager. De drager communiceert met het sieraad; maakt zich er mooier mee, ontleent er kracht of bescherming aan, het sieraad refereert aan een herinnering of biedt troost. Ze maken onderdeel uit van de dagelijks outfit of zijn juist bedoeld voor bijzondere gelegenheden als geboorte, overlijden, initiatie, huwelijk of religieuze handelingen. Sieraden vertegenwoordigen persoonlijke, emotionele, sociale, religieuze en economische waarden.

Ondanks de toenemende globalisering hechten mensen onverminderd aan de mogelijkheid zichzelf te kunnen uitdrukken met kleding en sieraden als bevestiging of bekrachtiging van de eigen etniciteit, nationaliteit of identiteit. Tradities zijn daarbij van grote betekenis terwijl deze ook onderhevig zijn aan verandering of zelfs verloren (dreigen te) gaan. Dat geldt ook voor sieraden die die tradities verbeelden. Er is echter ook behoefte aan verandering en aan nieuwe, eigentijdse verschijningsvormen die uitdrukking geven aan de veranderde culturele identiteit. Hoe zijn heden en verleden te versmelten in nieuwe sieraden die recht doen aan bestaande tradities en ook toekomstige generaties een verhaal vertellen? De geselecteerde kunstenaars en studenten in de tentoonstelling GrisGris hebben op uitnodiging van curatoren Karin van Paassen, Chequita Nahar en CODA directeur Carin Reinders een sieraad of collectie sieraden ontworpen die uitgaat van die vraagstelling. Zij hebben zich daarbij laten inspireren door de collecties van het Wereldmuseum en CODA Museum. In de context van GrisGris zijn de sieraadkunstenaars de verhalenvertellers en verbinders. Zij zijn de vertalers van tradities naar een nieuwe generatie sieraden met een sterk beeldende kwaliteit en communicatieve waarde. Een selectie sieraden van het Wereldmuseum maakt deel uit van de tentoonstelling.

De tentoonstellingstitel GrisGris heeft zijn oorsprong in Afrika waar het grisgris amulet van betekenis is als bescherming tegen het kwaad en brenger van geluk. Het stoffen buideltje met kleine religieuze objecten en een tekst wordt op de huid gedragen. Voor de miljoenen mensen die momenteel op drift zijn, krijgen dergelijke traditionele sieraden een hernieuwde betekenis omdat het hen op afstand verbindt met het land van herkomst.

GrisGris is een initiatief van Karin van Paassen, Chequita Nahar en Carin Reinders en toont werk van dertien kunstenaars en ontwerpers (Bas Bouman, Conny Groenewegen, Daniela Hedman, Hanna Hedman, Peter Hoogeboom, Anke Huyben, Marit van Heumen, Chequita Nahar, Noon Passama, Elwy Schutten, Moniek Vierling, Francis Willemstijn en Sangji Yun) en vijf studenten (Bojanne Aleksic, Kalkidan Hoex, Rob Stoffels, Sanni Yerna en Michelle Zwinkels).

GrisGris werd mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds.

//Einde bericht

Bron: CODA Museum

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 9 augustus 2017, 08:24
Bron: EZPress Beurs
Categorie: Economie
Tags: Apeldoorn, Gelderland, Heumen, Limburg, Maastricht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry