Weekoverzicht Defensieoperaties

08/08
2017
De Enhanced Forward Presence (eFP) Battle Group Litouwen, waar ook Nederlandse militairen deel van uitmaken, kreeg een nieuwe Duitse commandant. Luitenant-kolonel Christoph Huber droeg in Rukla het bevel over aan ranggenoot Thorsten Gensler. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 2 tot en met 7 augustus 2017.

Militairen van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers tijdens de commandowisseling in Litouwen.

Ook de andere Duitse militairen in het Baltische land zijn afgelost. Het was voor het eerst dat Duitsland zijn militairen in Litouwen roteerde. Duitsland is de belangrijkste leverancier van mensen en middelen en heeft daarom de leiding. De battle group van de NAVO is een vooruitgeschoven multinationale eenheid ter verdediging van het oostelijk NAVO-grondgebied. De eenheid geeft uitdrukking aan de bondgenootschappelijke solidariteit en zorgt voor een geloofwaardige afschrikking.

Het bataljon van de enhanced Forward Presence in Rukla bestaat uit Belgische, Duitse, Luxemburgse, Nederlandse en Noorse militairen. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

De les humanitair oorlogsrecht.

Irak

De nieuwe Nederlandse ambassadeur in Irak, Matthijs Wolters, heeft bij de militairen van de Capacity Building Mission Iraq (CBMI) een les humanitair oorlogsrecht bijgewoond. Dit is momenteel een actueel onderwerp vanwege de zware gevechten om bijvoorbeeld de oude binnenstad van Mosul. Na de theorieles bekeek Wolters hoe bijvoorbeeld de beveiliging van een basis in zijn werk gaat. Ook een patrouillegang en hoe een checkpoint wordt bemand en draaiend gehouden kregen aandacht. Na de ze praktijklessen sprak Wolters met de instructeurs. Al met al kreeg hij door zijn bezoek een beter beeld van de situatie en de dynamiek: “Ik was onder de indruk van de toewijding en betrokkenheid van zowel de (Nederlandse) instructeurs als de (Iraakse) studenten.”

De ambassadeur in gesprek met een Nederlandse instructeur.

Wolters vindt kennis van de Nederlandse militaire inspanning in Irak van belang. Het geeft hem een beter beeld van de rol die CBMI vervult binnen het totale coalitieoptreden.

De Nederlandse militairen trainen samen met partnerlanden Iraqi Security Forces en Peshmerga-strijders in het noorden van Irak. Zij leren hen bijvoorbeeld om juist te handelen tijdens gevechtssituaties, explosieven te herkennen en trainen de strijders onder meer in schietvaardigheid en humanitair oorlogsrecht.

Lopende operaties buitenland:

De nieuwe rotatie (12) Nederlandse militairen voor UNMISS kwam aan in het Zuid-Soedanese Juba waar ze de werkzaamheden van hun collega's overnemen. De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelt inlichtingen in Mali. Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul werken zij aan het verstevigen van het Afghaanse veiligheidsapparaat. Zr. Ms. Zeeland dient in het Caribisch gebied als stationsschip. Het patrouilleschip voert daar kustwachttaken en counterdrugsoperaties uit. Een Nederlands force protection-detachement bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. De KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankt jachttoestellen van de coalitie in de lucht bij boven Irak en Oost-Syrië. Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer. Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Nederlandse F-16's bewaken het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland. Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda. Operaties/acties binnenland:

2 F-16’s van Vliegbasis Volkel onderschepten een ongeïdentificeerd vliegtuig. Het bleek een passagiersvliegtuig dat al even geen radiocontact had met de luchtverkeersleiding. De marine hielp de marechaussee bij de grensbewaking in zeehavens. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 40 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Defensie ondersteunde de lokale autoriteiten op Curaçao bij het ruimen van explosieve stoffen in een oud laboratorium. De Explosieven Opruimingsdienst maakte 4 flesjes picrinezuur onschadelijk met explosieven, nadat ze van het laboratorium naar Wacawa waren gebracht. Picrinezuur is zeer explosief en iets krachtiger dan TNT. Combat trackers van het Korps Mariniers hielpen de politie op Sint-Maarten in het kader van een strafrechtelijk onderzoek. Ze doorzochten een bosperceel op stoffelijke resten. Dit gebeurde op verzoek van de waarnemend minister-president van Sint-Maarten. Militairen van landmacht, luchtmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende (NAVO-)landen geven vaker logistieke steun op elkaars grondgebied.

Datum: dinsdag 8 augustus 2017, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Brunssum, Duitsland, Estland, Irak, Kabul, Letland, Limburg, Litouwen, Luxemburg, Mali, Polen, Turkije, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry