Zwaar weer

08/08
Na een tweetal vrij zonnige en relatief warme dagen, trekt er vandaag een actief lagedrukgebied vanuit Frankrijk onze omgeving in. Vanochtend valt al een aantal regenbuien en in de loop van de middag worden dat er meer en dan worden ze ook actiever, met onweer en lokaal veel neerslag in korte tijd. Vooral in de westelijke helft van het land zijn hoeveelheden van ruim 20 millimeter mogelijk. Best veel, maar niets vergeleken met wat er in Japan en op het Mexicaanse schiereiland Yucatan valt. In de omgeving van Japan viel al meer dan dat er in ons land in een heel jaar gemiddeld valt en het is er nog steeds niet droog.

Boven het zuiden van Frankrijk ontwikkelde zich maandag in erg warme lucht een lagedrukgebiedje, met daar omheen talrijke, soms zeer felle buien. Enkele jongeren raakten gisteren gewond door een blikseminslag en het slechte weer teistert vele vakantiegangers in grote delen van Frankrijk. Ook delen van Zwitserland, Oostenrijk en noordelijk Italië kampen met zware buien en regionaal overlast.

Noordwaarts
Hoger in de atmosfeer trekt vandaag – dinsdag – een zogeheten trog, ofwel een uitloper van een lagedrukgebied in dit geval in de omgeving van IJsland, vanuit het westen over onze omgeving. Deze is gevuld met relatief koude lucht en maakt dat de wind op ongeveer 5 kilometer hoogte naar het noorden draait. Deze wind op hoogte heeft inmiddels het lagedrukgebied opgepikt en voert hem nu noordwaarts mee in de stroming, inclusief de bijbehorende storingen.

Forse buien
Dinsdagochtend trekken er vanuit het zuiden al een paar buien het land in, maar gedurende de dag worden de buien talrijker en dus ook actiever. Plaatselijk kan het bij zo’n bui onweren en kan veel neerslag in relatief korte tijd vallen. Regionaal zijn hoeveelheden tot rond 30 millimeter mogelijk en als dat binnen een uur valt, kan het zelfs tot wateroverlast komen. De meeste buien lijken in de westelijke helft van het land te vallen, maar ook elders in het land zijn forse buien mogelijk.

Wind(stoten)
Later vanmiddag trekt het lagedrukgebied verder noordwaarts en steekt aan de zuidwestelijke flank van het lagedrukgebied een stevige wind op, die vooral aan de kust soms even krachtig tot hard kan worden. Gedurende de nacht ligt de kern van het lagedrukgebied naar verwachting boven Groningen en zijn tot in de vroege woensdagochtend ook forse windstoten mogelijk.

In vergelijking
Regionaal kan het vanmiddag dus best even tekeer gaan, maar zetten we het af tegen het weer in delen van Japan en het Mexicaanse Yucatan dan stelt het nog maar weinig voor. Tyfoon Noru houdt het al bijzonder lang vol in de omgeving van Japan en heeft daar al extreem veel neerslag losgelaten. Met een noordelijke koers trekt Noru nu net voor de Japanse westkust langs, waarbij de direct aan zee gelegen dorpen en steden het vandaag zwaar te verduren krijgen, met veel neerslag en wind. Morgen kiest Noru een meer oostelijke koers en trekt dan pal over de noordelijke regio Tohoku, en vervolgens de Stille Oceaan weer op. De vraag is dan of hij weer zal gaan activeren of uitdooft.

Yucatan
Op het moment van schrijven, trekt tropische storm Franklin de regio Quintana Roo aan de oostzijde van het Mexicaanse schiereiland Yucatan in. Met een gemiddelde windsnelheid rond 95 kilometer per uur en veel neerslag is het ronduit onstuimig op het gehele schiereiland. Op onderstaande ‘live webcam’ vanuit Cancun (wat al vrij noordelijk gelegen is) kun je meekijken hoe dit eruit ziet.

https://www.earthcam.com/world/mexico/cancun/?cam=cancunbillys

Datum: dinsdag 8 augustus 2017, 13:36
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Frankrijk, Groningen, IJsland, Japan, Kampen, Mexico, Noordelijke, Oostenrijk, Overijssel, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry