Hoezo vaak regen?

06/08
2017
Zoals gezegd, de zomer begon schitterend. Na een koude start kwam de zomer in de loop van met goed op dreef met in het zuidoosten lokaal zelfs drie tropische dagen en sowieso een hele serie zonovergoten warme zomerdagen. Juni ging op hoog niveau verder en groeide uit tot een van de warmste juni maanden ooit gemeten in De Bilt. Het werd een gedeelde eerste plaats met 1976. Sommigen zullen zich dit jaartal herinneren. Het was het jaar van de absolute topzomer qua warmte en zonneschijn. Maar zeker niet voor de natuur en de landbouw, want de droogte veroorzaakte in dat jaar grote problemen.

Roer om

In juli ging het roer geleidelijk om. Het geblokkeerde stromingspatroon dat ten grondslag lag aan het mooie weer in de voorzomer, verdween van de weerkaarten. Daarvoor in de plaats kwam een westcirculatie geleidelijk steeds beter uit de verf. Lagedrukgebieden in het zeegebied rond Schotland, IJsland of nabij Noorwegen maakten meer en meer de dienst uit. Soms kon zomerse of tropische warmte nog tot ons land doordringen voor een naderend front uit, maar in z’n geheel werd het een wisselvallige maand. Augustus treedt voorlopig in het voetspoor van z’n voorganger. Het blijft nog minstens een week uitgesproken wisselvallig met komende week zelfs nog een heuse zomerdip.

Mosterd na de maaltijd

Of het in de tweede helft van augustus structureel opknapt valt vooralsnog te bezien. Op basis van de pluim is dat allerminst met zekerheid te stellen. Misschien mondt het uit in een pracht van een nazomer. Vorig jaar pakte september zelfs ronduit zomers uit met halverwege de maand in het zuiden regionaal een heuse hittegolf! Toch is nazomerse warmte voor veel mensen mosterd na de maaltijd. Het ‘moet’ in de zomer mooi weer zijn. Reden genoeg om nog even door te gaan op het karakter van het Nederlandse weer.

Weerquiz

In lezingen over het weer stel ik nog wel eens de vraag aan het publiek: hoeveel procent van de tijd regent het in ons land? Als het antwoord niet direct spontaan komt, is de vervolgvraag: Wie denkt dat het tenminste 50 procent van de tijd regent. Geloof het of niet, maar dit is het moment dat de eerste vingers omhoog gaan. Daarna ga ik in stapjes van 10 naar beneden gaan. Uiteindelijk mondt dat uit in de vraag: wie denkt dat er minder dan 10% van de tijd neerslag valt? Meestal zie ik bij deze vraag de minste handen omhoog gaan. Toch is het wel het juiste antwoord. Sterker nog, er valt in de Bilt in een gemiddeld jaar slechts gedurende 7,5% van de tijd neerslag!

Kamperen in eigen land

In een doorsnee zomer liggen deze cijfers nog lager en regent het zelfs maar 5,4 % van de tijd. Ofwel, afgerond 95% van de tijd is het in een Hollandse zomer droog. Een ideaal klimaat dus om bijvoorbeeld te kamperen, zou je zeggen. Maar er is ook een andere manier om naar neerslagcijfers te kijken. Op hoeveel dagen valt er in Nederland regen? Als we uitgaan van dagen (etmalen) van 24 uur, dan is de uitkomst op het eerste oog tegenstrijdig met die 7,5 procent. Want wat blijkt: er valt op circa 175 dagen per jaar tenminste 0,3 mm neerslag. Dat is op bijna de helft van de dagen! Misschien komen die cijfers ook wel overeen met de ervaring van de kampeerder in eigen land. Het regent best wel vaak. Dat klopt, maar tegelijkertijd dus ook weer niet. Tot dusver viel er deze zomer overigens net iets vaker regen dan normaal, namelijk gedurende 6,1 % van de tijd. Maar ook dat is nog relatief heel weinig. Gisteren was trouwens een mooi voorbeeld van zo een typerende Hollandse zomerdag. Met prachtige zonnige momenten maar ook met een paar buien. In Bennekom viel er in totaal hooguit 1 uur regen (4% van de tijd) inclusief een korte bui in de avond. Op de beelden hieronder zien we ook de draaiing van de stroming bij de naderende buienlijn. Een teken dat de lijn op zich goed was georganiseerd. Het ging tijdens de passage ook even stevig waaien.

Veel vaker zon dan regen

Over cijfers gesproken. Als we kijken naar de statistiek van zonneschijn, dan komen we in een gemiddelde Nederlandse zomer uit op maar liefst 40 procent zonneschijn. Let wel, gerekend over de periode dat de zon ook echt boven de horizon staat. Deze zomer zit min of meer op de norm tot dusver. Anders gezegd, de zon schijnt in onze zomerklimaat ruim 5 keer zo lang als dat het regent. Natuurlijk verbleken deze cijfers volkomen als we het vergelijken met Zuid-Europese vakantiebestemmingen. Maar daar staat tegenover dat zonnig weer in de mediterrane zomer niet zelden ronduit onaangenaam is vanwege extreem hoge temperaturen. De reeks zinderend hete dagen gaat daar nog altijd door met ook vandaag in zowel Spanje, Italië, Zuidoost Frankrijk als op de Balkan lokaal temperaturen van 40 graden of meer. Noord Italië en Oostenrijk krijgen intussen voor de derde dag op rij te maken met lokaal erg zware onweersbuien, soms ook met hagel en met overstromingen tot gevolg.

Datum: zondag 6 augustus 2017, 13:49
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Frankrijk, IJsland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry