Normaal zomerweer, maar niet saai

31/07
2017
Na een droge, zonnige en extreem warme junimaand, viel deze julimaand vooral op door het sterk buiige karakter. Op maar weinig dagen bleef het overal droog. Het ziet er naar uit dat de eerste week van augustus zich echter redelijk aan het klimaatboekje lijkt te gaan houden.

Het klimaat is het gemiddelde weer op een bepaalde locatie, gemeten over een periode van dertig jaar. Bij het KNMI in De Bilt wordt elke tien jaar een ‘nieuw’ klimaat berekend. Momenteel hanteren we het gemiddelde weer tijdens de periode 1981-2010 als de norm.

Als we deze langjarige gemiddelden letterlijk nemen, dan mogen we tijdens de eerste tien dagen van augustus in Midden-Nederland een dagelijkse maximumtemperatuur verwachten van bijna 23 graden. Verder regent het ongeveer een uur per etmaal met een dagsom van circa 2 millimeter en schijnt de zon elke dag ruim 6,5 uur.

Het verwachte weer voor de komende dagen wijkt in grote lijnen maar weinig af van bovengenoemde waarden. Er zijn nog wel wat belangrijke aandachtspunten die deze ‘normale’ week toch heel interessant kunnen maken.

Golvend front
Een langgerekte band met bewolking en buien strekt zich vandaag uit van Portugal, via Centraal-Frankrijk en –Duitsland, Noordwest-Polen en de Baltische Staten tot over Zuid-Finland. Dit zogenaamde front vormt de scheidslijn tussen warme lucht oost ervan en koelere lucht aan de westzijde. Doordat het front vrijwel parallel aan de sturende hoogtewinden ligt, verandert het de komende 36 uur weinig van plaats.

Wel ontstaan er boven Frankrijk een aantal golfjes in het front, waardoor het daar komende nacht gaat activeren. Bovendien zorgt deze golfvorming ervoor dat de activerende buienzone wat gaat zwabberen en vannacht en morgen mogelijk ook ons land gedeeltelijk aandoet.

Schampschot
De modelberekeningen lopen nog wat uiteen over de precieze uitwerkingen van de genoemde golfvorming. Voor komende nacht lijkt het zwaartepunt van de buien over Zuidoost-België, Luxemburg en Centraal-Duitsland te liggen. Vooral in Zuid-Limburg kan het in de late avond en vannacht tot wat buiige regen komen. Als gevolg van een volgende frontale golf komt morgen in de loop van de middag en avond vanuit België een nieuw buiengebied dichterbij. In het zuidoosten en oosten kunnen dan enkele buien vallen, lokaal met onweer en flink wat regenwater in korte tijd.
Zoals de weerkaarten er nu voor liggen lijkt het morgen in de rest van het land vrijwel droog te blijven. Het is echter nog enigszins onzeker hoe westelijk het buiengebied precies uitkomt.

Windpiek donderdag/vrijdag
In de loop van woensdag schuift het lange zwabberende front noordoostwaarts weg, waarna we ons blikveld op het westen moeten richten. Vanuit die hoek komt dan namelijk een goed ontwikkelde depressie vanaf de Atlantische Oceaan vrij snel dichterbij. Woensdag merken we daar in ons land nog niet veel van, maar op donderdag passeert een regengebied en trekt de wind flink aan.
Volgens de laatste berekeningen komt op de westelijke stranden later op donderdag of in de nacht naar vrijdag een windkracht 6 tot 7 te staan. Daarbij is de kans op zware windstoten van meer dan 75 km/uur ongeveer 40%.

Dus ondanks dat de weersverwachting voor de komende dagen wat saai oogt, kan het toch heel boeiend zijn om de kleine details te blijven volgen.

Bron: MeteoGroup
Foto voorpagina: een prachtige cumulus congestus, gefotografeerd door Ben Saanen.

Datum: maandag 31 juli 2017, 05:30
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Duitsland, Finland, Frankrijk, Limburg, Luxemburg, Polen, Portugal, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry