In de file naar 40 graden

29/07
2017
Het weer wordt nu al enige tijd bepaald door een vrij klassieke westcirculatie. Het brengt ons tamelijk wisselvallig zomerweer met vaak gematigde temperaturen. Daar komt de komende week geen verandering in. De straalstroom draait lekker door en staat garant voor de aanvoer van storingen vanaf de oceaan. Verder naar zuiden komen we al gauw de veel warmere lucht tegen die vrij spel heeft in de landen rond de Middellandse Zee, maar zo af en toe een stukje terreinwinst boekt in noordelijke richting.

Onweer

De tropisch hete lucht laat ons land de hele week links liggen, maar stroomt wel via de Alpen in de richting van Tsjechië en Polen. In die landen kan het kwik de komende week zelfs heel ruim over de 30 graden heen gaan. Maar ook vakantiegangers in Zuid Frankrijk en Italië krijgen het warm. Erg warm. Tegelijkertijd ligt dan in de overgangszone van heet naar gematigd al snel het risico voor felle onweersbuien op de loer. Kortom, het weer zal ook de komende week van tijd tot tijd extreem uitpakken in Europa.

Verhit in de file

Op de weerkaart van vandaag draait het om een depressie ten noordwesten van Schotland. Een tweede lagedrukgebied vinden we in de Golf van Biskaje. Dit laatste systeem is gekoppeld aan het front van de Schotse depressie. Het front pendelt tot en met morgen over ons land en brengt af en toe regen en vooral vanavond ook fikse buien, lokaal met onweer. Zuid van het front bouwt de Zuid-Europese warmte de komende dagen snel verder op. Vanmiddag al zien we ten zuiden van de lijn Bordeaux naar Lyon temperaturen van 30 tot 35 graden. Urenlang in de file staan is dan geen pretje. Een auto zonder airco is eigenlijk amper een optie in de brandende zon. In de auto kan het kwik dan gemakkelijk oplopen tot 40 graden. Zeker voor de meest kwetsbaren zoals ouderen en kleine kinderen kan het ronduit gevaarlijk zijn.

Tropisch

Zoals gezegd, de hitte bouwt zich de komende dagen nog verder op. Maandag wordt het in het zuidoosten van Frankrijk plaatselijk 38 graden. Vergelijkbare temperaturen zijn mogelijk in populaire gebieden in Italië zoals Toscane en Umbrië. Ook de Alpen delen dan mee in het warme weer. In dalen wordt het al gauw een graad of 30 en ook op de hoogste pieken van 4000 meter en meer zal het kwik kunnen stijgen tot boven het vriespunt. Tropische temperaturen zijn maandag ook te verwachten in Tsjechië en Slowakije.

Supercel

Dinsdag stroomt de heetste lucht noordoostwaarts en bereikt dan ook Polen. In Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije zijn temperaturen mogelijk boven de 35 graden. In het binnenland van Italië kan lokaal de 40 graden haalbaar zijn. Het overgangsfront ligt dinsdagmiddag over Frankrijk en het midden van Duitsland. Langs dit front ontstaan in de loop van de dag zware onweersbuien, waarschijnlijk vooral in een strook van midden Frankrijk, via de Elzas in de richting van midden Duitsland. Gezien het windprofiel (verloop van de wind vanaf de grond naar grotere hoogte) en de grote mate van onstabiliteit kunnen buien zich mogelijk organiseren tot het type supercel. De kans op een supercell lijkt in het noordoosten van Frankrijk en het midden van Duitsland het grootst te zijn. Een supercel is het type bui dat vrijwel altijd garant staat voor noodweer en ook overlast en schade. De grootste risico’s zijn, behalve zware regen, vooral grote hagelstenen en zware windstoten. Zeer waarschijnlijk was de extreme hagelbui (hagelstenen tot 9 cm in doorsnede) in Istanbul op 27 juli jongstleden ook van het type supercel. Hier een van de vele videos die de bizarre hagelbui laat zien. Een enkele supercel is in staat om een tornado te produceren. Op basis van Amerikaans onderzoek laat circa 10% van de supercellen een tornado los.

Over de Alpen

Ook later in de week blijven wij in de greep van storingen die vanaf de oceaan naar West Europa trekken. Daarbij blijven we buiten bereik van de hitte die zich ook later in de week blijft concentreren op de gebieden rond de Middellandse Zee. Vooral in Italië blijft het erg heet met veelal temperaturen tussen de 35 en 40 graden. Af en toe onderneemt de hete lucht een poging om de Alpen over te steken maar de doorgaande westelijke stroming ten noorden van Alpen blokkeert de weg voor een verdere opmars in noordelijke richting.

Snelle Postduiven

Het wisselvallige weer in onze omgeving gaat vergezeld van vrij veel wind. Dat kwam vanochtend op een bijzondere manier tot uiting door de gegevens van de Nederlandse Postduiven Organisatie (NPO). Duiven die in de vroege ochtend gelost werden in midden België kwamen een paar uur later al aan om hun bestemming in het oosten van Nederland. De gemiddelde vliegsnelheid van de duiven was een indrukwekkende 110 km/uur! Duiven vliegen sowieso erg snel, mar nu profiteerden de dieren van een stevige ‘staartwind’. De zuidwestenwind op hun gemiddelde vlieghoogte van 50 tot 100 meter bedroeg ongeveer 40 kilometer per uur.

Datum: zaterdag 29 juli 2017, 09:59
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Duiven, Frankrijk, Gelderland, Lyon, Noordelijke, Oostenrijk, Polen, Slowakije

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry