Begin van het orkaanseizoen

22/07
2017
In het Atlantische bassin kwam het tot nu toe nog niet tot een orkaan. Wel ontstonden daar al 4 tropische stormen en 1 tropische depressie, maar deze bleven bijna allemaal boven open water. Het Pacifische bassin is al een stuk drukker, met daar in totaal reeds 7 tropische stormen, waarvan er 3 wisten uit te groeien tot een orkaan of zelfs zogeheten Major Hurricane. Op dit moment razen daar tropische stormen Fernanda en Greg en zijn er 2 potentiele kandidaten die nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Het orkaanseizoen loopt op het noordelijk halfrond officieel van 1 juni tot en met eind november. In deze periode is het zeewater warm genoeg om stormen van dit formaat te doen ontstaan. Voor het ontstaan van een orkaan moet de zeewatertemperatuur bijvoorbeeld tenminste 27 graden zijn. Het is dan ook niet gek dat de meeste orkanen in de late zomer en begin van de herfst ontstaan, in de maanden augustus, september en oktober, als het zeewater op zijn warmst is.

Ruim 30 graden
Kijken we naar de zeewatertemperatuur op dit moment, dan zien we dat de watertemperatuur in een strook nabij de evenaar, vanaf de Afrikaanse westkust tot in het Caribische gebied en de Golf van Mexico, al ruim 30 graden is. En dat geldt ook voor eenzelfde strook in de Stille Oceaan, ofwel Pacific. Een eerste ingrediënt voor het ontstaan van een tropische storm of orkaan is dus al zeker aanwezig.

Andere ingrediënten
Boven het warme zeewater komt het door verdamping snel tot convectie, ofwel het ontstaan van buien. Zo’n groepje buien kan onder de juiste omstandigheden uitgroeien tot een onweerscomplex, wat vervolgens weer de basis kan zijn van een tropische storm of orkaan. Om het zover te laten komen, is het echter belangrijk dat er nauwelijks sprake is van windschering. Hiermee bedoelen we dat de windrichting en/of windsnelheid met toenemende hoogte vrijwel niet verandert. Met weinig windschering kunnen de buien zich namelijk samenvoegen en organiseren, wat de ontwikkeling van een orkaan begunstigd. Is er sprake van flinke windschering, dan worden de buien juist uit elkaar getrokken, wat het ontstaan van een tropische storm of orkaan juist tegenwerkt.

Atlantisch bassin
Boven de Atlantische Oceaan kwam het tot nu toe 5 van dit soort actieve depressies, maar slechts 4 daarvan wisten uiteindelijk de status van tropische storm te bereiken, waarbij de windsnelheid meer dan 63 kilometer per uur moet bedragen. Komt de gemiddelde windsnelheid boven 118 kilometer per uur uit, dan spreken van een orkaan in de eerste categorie op de schaal van Saffir-Simpson. De zwaarste categorie is 5, met gemiddelde windsnelheden boven 252 kilometer per uur. Orkanen met windsnelheden boven 178 km/uur (vanaf categorie 3) worden bestempeld als Major Hurricane. De eerstkomende 48 uur verwacht men op de Atlantische Oceaan echter niets van dit alles, maar op de langere termijn zal het naar verwachting dus wel iets drukker worden.

Pacific bassin
Op de Stille Oceaan is het al iets drukker en kwam het inmiddels tot 3 orkanen, waarvan er 2 bestempeld werden als Major Hurricane. Op 7 juli ontwikkelde Eugene zich tot een orkaan in de derde categorie, maar deze bleef boven het open zeewater en wist ook niet lang stand te houden. Door de instroom van drogere lucht zwakte het geheel al snel weer af. En iets ten noordoosten van Hawaii is nu het restant van Fernanda nog aanwezig. Afgelopen weekend ontwikkelde zij zich tot een orkaan in de vierde categorie, maar naarmate ze richting Hawaii trok, zwakte de storm steeds verder af. Op forse golven lang de noordkust na, zal deze nu nog tropische storm waarschijnlijk voor weinig overlast zorgen. Verder is tropische storm Greg op dit moment actief, maar deze ligt ook ver genoeg van het vasteland af en blijft daar naar verwachting ook. Iets verder zuidoostwaarts, nabij de Centraal-Amerikaanse westkust ontwikkelen op dit moment twee systemen, waarvan er eentje waarschijnlijk vandaag nog verder weet uit te groeien tot een tropische storm. Of het uiteindelijk ook een orkaan zal worden, moeten we nog afwachten. De storm koerst parallel aan de Mexicaanse westkust, maar blijft daar ver genoeg vandaag om overlast te voorkomen. Waarschijnlijk gaat het de komende dagen langs de Mexicaanse westkust wel iets steviger waaien.

Kraamkamer
Het warme zeewater van de Stille Oceaan nabij Indonesië, op het zuidelijk halfrond, is momenteel juist een heuse kraamkamer van tropische stormen en depressies. Er zijn daar nu 3 tropische stormen actie en 4 tropische depressies.

Datum: zaterdag 22 juli 2017, 11:08
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Mexico

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry