Een vrijwel droge vrijdag

21/07
2017
Na een paar buiige dagen houden veel plekken het deze vrijdag de hele dag droog. Alleen in het noorden valt nog zeer plaatselijk een enkel buitje.

Deze maand verloopt wat temperaturen betreft gemiddeld genomen heel normaal. Warme, broeierige dagen worden steeds afgewisseld met wat koelere fases. Op de overgangszones vormen zich echter vrij gemakkelijk buien, die soms behoorlijk fel uitpakken. Gisteren was zo’n dag.

Gisteren in Noordwest-Groningen 51 mm regen
In de onstabiele lucht ontstonden in de loop van de ochtend flink opbollende stapelwolken. Deze groeiden regelmatig uit tot serieuze buien. Daarbij kwam het soms tot onweer en flinke windvlagen. Veel plaatsen kregen over de hele dag een regensom van meer dan 10 millimeter te verwerken. Vooral in de noordoosthoek van Nederland liepen de totalen flink op. Een weeramateur in het Groningse Vierhuizen tapte zelfs ruim 51 millimeter af. Er waren echter ook plaatsen waar nauwelijks regen viel; onder meer de kustlijn van Noord-Holland en de regio Weert.

Deze maand grote neerslagverschillen
De grillige verdeling van de hoeveelheid regen zien we ook goed terug in de maandtotalen. Op de westelijke Waddeneilanden Texel en Vlieland is her en der tot en met gisteren nog maar 6 millimeter regenwater naar beneden gekomen. Dat tegenover plaatselijk 135 millimeter in het zuiden van Zuid-Holland en in Noord-Brabant.

Volgens het langjarig gemiddelde valt in deze maand ruwweg 80 millimeter over het hele land genomen. De komende dagen worden in onze regio meer buien verwacht, waarmee juli 2017 gemiddeld over het land waarschijnlijk te nat de boeken in gaat. We moeten een behoorlijke tijd terug in de tijd om een duidelijk te natte maand terug te vinden in de klimaatboeken: juni 2016. In die recordnatte maand viel in het Limburgse Ysselstein zelfs 277 millimeter.

Een vrij zonnige vrijdag
Vandaag blijven de meeste regenmeters leeg. Alleen in het noorden kan het op een enkele plek nog tot een buitje komen. De hoofdrol is vandaag weggelegd voor de zon. Tot zonsondergang zal zij 8 tot 13 uur zichtbaar zijn met de meeste zonneschijn in het midden, zuiden en oosten. Er vormen zich wel stapelwolken die zich in lijnen lijken te rangschikken, zogenaamde wolkenstraten. Hogerop in de atmosfeer schuiven ook van tijd tot tijd wat dunne sluierwolken voorbij.

Het wordt vrij warm vanmiddag. Langs de noordkust stagneert de temperatuur bij circa 21 graden, maar in delen van Limburg kan het 26 graden worden. De wind is meest zuidelijk en zwak tot matig.

In het weekeinde opnieuw buien
Het goeddeels droge weerbeeld van vandaag is geen aanzet tot een langere droge periode. Een actief lagedrukgebied boven het westen van de Britse Eilanden komt namelijk langzaam dichterbij. Er omheen draaien meerdere regen- en buiengebieden die vandaag in Wales en het westen van Engeland al voor een zeer natte dag zorgen. Op grote schaal valt daar deze vrijdag al 10 tot 30 millimeter, lokaal zelfs 50 millimeter. Een deel ervan bereikt dit weekeinde ook ons land.

De zaterdag begint in het overgrote deel van Nederland met veel zonneschijn en het warmt snel op. De temperatuur stijgt uiteindelijk tot tussen 23 en 28 graden. Vanuit het zuidwesten dringt echter koelere lucht op, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Aan het begin van de middag bereikt de Britse storing de provincie Zeeland waarna deze heel langzaam naar het noordoosten trekt. Vanuit het zuidwesten raakt het in de middag bewolkt en volgt buiige regen; het kan soms flink plenzen en onweren. Dit begint dus in Zeeland en bereikt pas tegen de avond de provincie Groningen.

In de nacht naar zondag trekt dit actieve buiengebied slepend naar het noordoosten. Vooral in die hoek kan dan flink wat regenwater vallen, tot mogelijk meer dan 20 millimeter.

Zondag overdag heeft de noordoosthoek mogelijk nog steeds met de buienzone te maken. In de rest van het land is het wisselend bewolkt en eerst op veel plaatsen droog. In de loop van de ochtend neemt de buiigheid vanuit het westen echter opnieuw toe. Vooral in het binnenland vormen zich dan wederom een paar stevige regen- en onweersbuien. Het is op zondag met maximaal 19 tot 21 graden aanmerkelijk koeler dan de dagen ervoor.

Bron: MeteoGroup
Foto voorpagina: Het begin van een vrij zonnige vrijdag. Dit is Gellicum; Ronald Verwijs is de fotograaf.

Datum: vrijdag 21 juli 2017, 11:08
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Friesland, Groningen, Limburg, Noord-Holland, Texel, Vlieland, Weert, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry