Vaantjes voor beste detachementen Vierdaagse

21/07
2017
Editie 101 van de Vierdaagse in Nijmegen zit erop. Vanmiddag legden de deelnemende militairen de laatste meters af op de Via Gladiola onder het toeziend oog van duizenden belangstellenden.

Het detachement van 11 Bevoorradingscompagnie Air Assault op de Via Gladiola.

De laatste dag bracht de detachementen via Grave, Beers en Cuijk terug naar Nijmegen waar op Charlemagne de Vierdaagsekruisjes werden uitgereikt. Aansluitend maakten zij zich klaar voor het defilé.

Vaantjes

De detachementen die zich tijdens het wandelevenement onderscheidden door geoefendheid, tenue en uiterlijk voorkomen, ontvingen traditiegetrouw hun vaantjes op de militaire rustplaats bij Cuijk aan de oever van de Maas. De Interservice Beoordelings- en Controlecommissie had hen beoordeeld.

Bij de landmacht nam het detachement van 11 Bevoorradingscompagnie Air Assault voor de 4e keer het vaantje in ontvangst van de Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Kees Matthijssen. Bij de marine waren de lopers van de Onderzeedienst de winnaar. Vice-admiraal Arie Jan de Waard overhandigde het vaantje. Bij de luchtmacht kreeg het Main Support Base-detachement van Vliegbasis Woensdrecht het vaantje. Bij de studentenweerbaarheden ging de eer naar het Haags Studenten Schutters Korps Pro Liberate. Zij kregen geen vaantje, maar een eervolle vermelding.

Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Kees Matthijssen overhandigt het vaantje.

Pontonbrug over de Maas

Net als voorgaande jaren moesten de Vierdaagse-lopers de Maas oversteken. 105 Geniecompagnie Waterbouw uit Hedel legde weer een pontonbrug aan. Gisteren werd bij wijze van proef de brug kort gesloten. Vandaag was de scheepvaart voor wat langere tijde gestremd om de deelnemers te kunnen laten oversteken.

De deelnemers aan de vierdaagse maken graag gebruik van de brug van 105 Geniecompagnie Waterbouw.

Heumensoord

Bijna 5.200 militairen uit 34 landen, waaronder Canada, Australië en Nepal liepen mee. Meer dan 1.700 Nederlandse militairen legden dagelijks 40 (detachementen) of 50 kilometer af. Ze woonden 4 dagen op Kamp Heumensoord waar 160 medewerkers van Paresto hen voorzagen van maaltijden. Het 600 hectare grote kamp had eigen bewaking, catering, marechaussee, brandweer en zelfs een gezondheidscentrum. Het grootste 'gebouw' was de eetzaal van 2.400 vierkante meter.

Een militair in Gao toont zijn 'medaille'.

Mali

Niet alleen in het oosten van Nederland werd 4 dagen gelopen. Ook in Mali vond een wandelevenement plaats. Bij een temperatuur ver boven de dertig graden legden uitgezonden militairen hun laatste meters af op de 'Via GAOdiola'. 87 Duitse en Nederlandse deelnemers doken dagelijks de duisternis in om voorzien van scherfvest en veel water 4 keer 2,5 kilometer te lopen. 74 haalden de eindstreep. 13 militairen moesten aan het werk en konden daardoor de Vierdaagse niet afmaken.

Datum: vrijdag 21 juli 2017, 12:40
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Canada, Cuijk, Gelderland, Grave, Mali, Nepal, Nijmegen, Noord-Brabant, Woensdrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry