Kortstondige hitte verdreven

20/07
2017
Ook dit jaar is het een zomer van kortstondige warme of hete perioden. Echt langdurig stabiel zomerweer blijft achterwege. Al hadden we in juni wel een wat langere periode met warm weer. Toen kwam het regionaal zelfs tot een heuse hittegolf. Maar het patroon van deze week past meer bij de zomers van tegenwoordig. In korte tijd van 20 naar 30 graden, en dan via een paar stevige plensbuien weer terug naar 20 of 25. Ook vandaag vallen er nog buien waarna het morgen aangenaam zomerweer belooft te worden. Het kwik blijft op peil en kan zowel morgen als ook zaterdag her en der nog wel de zomerse grens van 25 graden aantikken of net overschrijden. In de loop van zaterdag komen er buien opzetten. De voorbode van een serie beduidend koelere dagen met middagtemperaturen van amper 20 graden.

Badgasten verjaagd

Gisteren stond in het teken van tropische hitte. Een zuidelijke stroming voerde de lucht vanuit Zuidwest Europa naar de Benelux. In het zuiden van Frankrijk was het eerder in de week zinderend heet met temperaturen tot ruim boven de 35 graden aan toe. Een deel van die warmte kwam gisteren ons land binnen. Het binnendringen van de warmte ging in de nacht van dinsdag op woensdag al vergezeld van een paar korte plensbuien. Een volgend groepje buien trok gedurende de ochtend vanuit België naar het zuidwesten van Nederland. De meest actieve cel van dit geheel volgde netjes de kustlijn en verjoeg de talrijke badgasten van de drukbezochte stranden van onder meer Scheveningen, Noordwijk, Zandvoort en IJmuiden. Direct na de op zich vrij kleine onweersbui klaarde het vooral in het westen weer even snel op. In de warme lucht piekte de temperatuur in de middag, na de bui, op vrijwel alle stranden op maar liefst 31 a 32 graden. Daarmee was het op de stranden heter dan een stukje landinwaarts. De Bilt kon geen tropische dag bijschrijven. Ook het doorgaans relatief koele Den Helder kwam uitstekend mee en haalde ruim 31 graden.

Thermiekbellen

De atmosfeer was op zich zeer onstabiel van opbouw. Dat was al duidelijk vanwege de buienactiviteit van de nanacht en ochtend. Die buien ontstonden echter niet door warme opstijgende thermiekbellen vanaf de grond, maar doordat de lucht vanaf een iets hoger niveau werd gestimuleerd om te gaan stijgen. Dat kan bijvoorbeeld door een naderende vore van lage druk, of een naderend front. Maar soms kan het ook de structuur van de straalstroom op veel grotere hoogte zijn, die de lucht op lagere hoogte helpt om op te stijgen. Toch ontstaan de zwaarste en daarmee gevaarlijkste buien doorgaans in situaties waarbij de bui wel in eerste instantie gevoed wordt door warme thermiekbellen vanaf de grond.

Overkoken

Hoewel de atmosfeer erg onstabiel was op enige hoogte, bevond zich in de onderste anderhalve kilometer toch nog een soort van zwakke inversie. De laag met extra warme lucht voorkomt dat thermiekbellen daadwerkelijk ongelimiteerd kunnen doorstijgen. In de meteorologie spreken we wel van een ‘cap’, de afkorting van een capping inversie. Er zit dan als het ware een deksel waaronder de warme lucht wel verder wordt opgepot. Het is dan altijd de vraag, of de verzamelende warme lucht uiteindelijk toch ‘gaat overkoken’ en het deksel doorbreekt. Als dat gebeurt, kunnen buien zich explosief ontwikkelen. Er was gisteren een vrij uitgesproken ‘deksel’ aanwezig die buienvorming belemmerde. Maar er passeerde ook een vore in het luchtdrukpatroon, een zogenaamde convergentielijn. De wind ruimde op de lijn van zuidoost naar zuidwest. Dit stimuleert stijgende bewegingen vanaf de grond en dus het doorbreken van het deksel. De lijn passeerde om half 3 Wageningen en in de timelapse hieronder zien we goed hoe snel de buienwolken groeiden.

Datum: donderdag 20 juli 2017, 11:08
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Den Helder, Frankrijk, Gelderland, Noord-Holland, Noordwijk, Utrecht, Wageningen, Zandvoort, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry