Lesvliegtuig gaat digitaal

20/07
2017
Het eerste vernieuwde PC-7 lesvliegtuig is gisteren geland op vliegbasis Woensdrecht. Alle 13 toestellen van de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO) ondergaan tot eind 2018 een modernisering bij de Zwitserse fabrikant Pilatus.

Het eerste vernieuwde PC-7 lesvliegtuig.

De meest zichtbare modificatie is de vervanging van analoge meters door digitale schermen. Deze zogeheten digitale cockpit geeft aspirantvliegers een betere aansluiting bij andere type helikopters en vliegtuigen binnen de 5e generatie luchtmacht. Dat vergroot de trainingswaarde van vluchten op de PC-7. De upgrade van het toestel is onderdeel van het herstel van de brede inzetbaarheid van de luchtmacht.

Hand-oog coördinatie

Het toestel is volgens de vlieginstructeurs heel puur en krachtig om te vliegen en daardoor uitermate geschikt om les op te geven. “We kunnen bijvoorbeeld snel zien of de leerling over een goede hand-oog coördinatie beschikt en of hij snel kan anticiperen op wisselende omstandigheden”, legt EMVO-commandant majoor Jeroen Kloosterman uit.

Levensduur verlengd

In de grondige vernieuwingsbeurt is ook het frame op maar liefst 16 punten verbeterd. Daarmee is de levensduur van het toestel aanzienlijk verlengd. Vanwege de modernisering van de PC-7 krijgen de instructeurs een omscholing en wordt het opleidingsprogramma aangepast op de nieuwe systemen van het vliegtuig.

Certificeren

Omdat deze modificatie uniek is, is de eerste PC-7 gebruikt voor het ontwikkelen en certificeren van de upgrade. De volgende 2 PC-7 vliegtuigen, die 6 juli naar Pilatus zijn vertrokken, blijven ongeveer 3 maanden in Zwitserland voordat ze klaar zijn.

Uitval

De EMVO is in 1988 ontstaan nadat vele Nederlandse aspirant-jachtvliegers de opleiding in de Verenigde Staten niet haalden. De EMVO bood toen en nu een zeer effectief en betaalbaar programma dat vliegers weet voor te bereiden op hun vervolgopleiding op andere type vliegtuigen. Sinds de oprichting is het uitvalpercentage in Amerika tot bijna 0 procent gereduceerd.

Datum: donderdag 20 juli 2017, 14:26
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Noord-Brabant, Verenigde Staten, Woensdrecht, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry