De buien vandaag: een update

19/07
2017
Gisteren schreven we al over het risico op fikse onweersbuien vandaag. Daarbij werd wel de kanttekening gemaakt dat de weermodellen grootse moeite hadden met de positie, timing en heftigheid ervan. We geven daarom een update over de buien voor de komende 24 uur.

Vanochtend kwam het in delen van het westen van ons land al tot een eerste kortdurende (onweers)bui. Op een enkele plek werden zelfs al hagelsteentjes waargenomen. Deze buien zijn inmiddels verdwenen. Vanuit het zuiden dienen zich echter nieuwe stevige buien aan.

Zware windstoten en hagel
Vanuit Belgiƫ schuiven aan het begin van de middag nieuwe buien ons land binnen. Deze lijken vooral over het oosten van Noord-Brabant en over Limburg te trekken, om vervolgens via de Nederlands-Duitse grens naar het noorden te schuiven.

Bij deze buien wordt momenteel al hagel gerapporteerd. Lokaal kunnen de hagelstenen een doorsnede hebben van meer dan 2 centimeter. Bovendien kan de wind korte tijd behoorlijk uithalen. De maximale windstoten op grondniveau kunnen plaatselijk snelheden halen tot circa 80 km/uur.

Later vanmiddag en vanavond meer buien
Terwijl het hierboven genoemde buiensysteem langzaam naar het noordoosten wegtrekt, ontstaan later in de middag en vanavond vanuit het zuiden op meer plaatsen nieuwe regen- en onweersbuien.
Op sommige plaatsen kan er een flinke slok regenwater naar beneden komen. Plaatselijk kan de etmaalsom oplopen tot meer dan 50 millimeter. Vooralsnog lijkt de meeste regen voor het noordoosten bestemd. Daar moet wel bij gezegd worden dat de modelberekeningen nog altijd behoorlijk verschillen. Het blijft daarom een situatie om goed in de gaten te houden.

Bent u benieuwd naar de laatste radarbeelden in hoge HD-kwaliteit? Via onze mobiele app RainToday kunt u deze beelden bekijken.

Bron: MeteoGroup
Foto: voorpagina: Vanochtend vielen in het westen al de eerste buien. Foto: W.J. de Boed.

Datum: woensdag 19 juli 2017, 10:50
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Limburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry