Weekoverzicht Defensieoperaties

18/07
2017
Zr. Ms. Van Amstel begeleidde een Chinees vlootverband door de Nederlandse Exclusieve Economische Zone. De taakgroep bestond uit een torpedobootjager, een fregat en een tanker. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 11 tot en met 17 juli 2017.

Het Chinese fregat Heifei.

Met een dergelijke escorte benadrukt Nederland zijn waakzaamheid en belangen. Voor onverwachte inzet heeft de marine altijd een schip paraat.

Irak

Via een live videoverbinding op 2 locaties konden Nederlandse militairen in Irak even hun dierbaren zien en spreken. Het thuisfront had zich verzameld in attractiepark Slagharen voor de Thuisfront Contact-dag.

In Irak trainden militairen, samen met partnerlanden, Iraqi Security Forces en Peshmerga. Het ging onder meer om het handelen tijdens gevechtssituaties, verlenen van eerste hulp en schietvaardigheid. Ook oorlogsrecht hoort bij de opleiding.

Litouwen

Militairen van 13 Lichte Brigade losten de collega’s van 43 Gemechaniseerde Brigade af in Litouwen. De Nederlandse ambassadeur in de Baltische staat, Bert van der Lingen, ging langs bij de ‘nieuwelingen’. Hij onderstreepte het belang van de missie.

Nederland levert een bijdrage aan de enhanced Forward Presence vanuit Rukla in Litouwen. Het hier gelegerde bataljon bestaat uit Belgische, Duitse, Nederlandse en Noorse militairen. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

Ambassadeur bij Nederlandse militairen in Litouwen.

Afghanistan

Nederlandse adviseurs in Afghanistan proberen politie en leger genderbewust te maken. Dat gebeurt onder meer met scholing. Er worden kleine stappen voorwaarts gezet.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 100 man deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel wordt gewerkt aan versteviging van het Afghaanse veiligheidsapparaat.

Lopende operaties buitenland:

De lange-afstandsverkenningseenheid Desert Falcon verzamelt inlichtingen in Mali. Een Nederlands force protection-detachement bewaakt Belgische F-16’s in het Midden-Oosten. De toestellen opereren in de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. De KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht tankt jachttoestellen van de coalitie in de lucht bij boven Irak en Oost-Syrië. Een Airborne Warning And Control System (AWACS)-vliegtuig met onder anderen Nederlandse bemanningsleden helpt vanuit Turkije bij de strijd tegen ISIS. Het radarvliegtuig zorgt voor een actueel luchtbeeld. De operators helpen ook met de coördinatie van het militaire luchtverkeer. Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan beveiligingsteams van mariniers, die zijn ingezet voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Nederlandse F-16's bewaken het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland. Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermen in de Golf van Aden Nederlandse schepen tegen piraterij. Voor het Africa Contingency Operations Training and Assistance (Acota)-programma verzorgen Nederlandse militairen opleidingen in Oeganda en Niger. Lopende acties/operaties binnenland:

De marine ondersteunde de marechaussee bij de grensbewaking in de zeehavens. In Hoek van Holland troffen militairen in een verborgen ruimte van een bestelbus 3 vreemdelingen aan. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam meer dan 30 keer in actie voor het onschadelijk maken van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Defensie assisteerde justitie bij het doorzoeken van meerdere panden in de omgeving van Tilburg en Venlo. Militaire specialisten zochten ook naar ondergrondse bergplaatsen bij IJmuiden. Defensie leverde observatiecapaciteit om de verkeersstromen naar het festival Zwarte Cross in Oost Gelre te monitoren. Voor de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse hielpen genisten met de bouw van 2 loopbruggen over de Oranjesingel. Militairen van land-, luchtmacht en marine bewaken Kamp Heumensoord in Nijmegen. Militairen van land- en luchtmacht en de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie bewaakten het militaire hoofdkwartier van de NAVO in Brunssum. Bevriende (NAVO)-landen verlenen vaker logistieke steun op elkaars grondgebied.

Datum: dinsdag 18 juli 2017, 16:00
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Brunssum, Estland, Gelderland, Irak, Letland, Limburg, Litouwen, Luxemburg, Mali, Niger, Nijmegen, Noord-Brabant, Oost Gelre, Polen, Tilburg, Turkije, Venlo

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry