Potentieel zware buien

18/07
2017
In de loop van deze dinsdag stroomt vanuit het zuiden warmere lucht onze landsgrenzen binnen. Hierdoor wordt het vandaag in de zuidelijke landshelft al zomers warm. Op woensdag bevindt het hele land zich in deze warme luchtsoort met dieper landinwaarts zelfs tropische dertigers op de thermometer. De luchtlaag wordt echter onstabiel met daardoor een toenemend risico op de ontwikkeling van forse onweersbuien. We bekijken de details….

De Nederlandse zomer kenmerkt zich vaak door korte periodes met warme dagen, gevolgd door (onweers)buien en een aantal dagen met koelere en wisselvalligere condities.

De komende dagen hebben we ook met zo’n typische cyclus te maken, waarbij we vooral de woensdag in de gaten moeten houden. In de hete lucht kunnen dan felle onweersbuien ontstaan.

Vandaag veel zon en warm
Op de huidige weerkaart (dinsdagmiddag) zien we een hogedrukgebied boven de Centrale-Noordzee met een uitloper tot over het noordwesten van Polen. Nabij het Franse Bretagne vinden we echter een thermisch lagedrukgebied (buienstoring). Tussen beide druksystemen in staat in onze regio vandaag een oostenwind, waarmee warme en droge lucht vanuit Duitsland ons land wordt ingeblazen. Dat resulteert vandaag in een fraaie zomerdag met veel zonneschijn en zomerse temperaturen. In Groningen wordt het ongeveer 23 graden; langs de Belgische grens al een graad of 28.

Opdringende storingen
Het genoemde hogedrukgebied trekt de komende 24 uur langzaam noordwaarts weg. Hierdoor weet de buienstoring boven het westen van Frankrijk zich langzaam tot onze omgeving door te dringen. Het gevolg is dat de onstabiliteit en daarmee het risico op (onweer)buien vanaf komende nacht geleidelijk toeneemt. Bovendien draait de wind op grondniveau morgen wat bij naar zuidoostelijke richtingen. De aangevoerde lucht blijft daarmee ook morgen aan de grond behoorlijk droog en wordt nog een stuk warmer. In het oosten en zuiden schiet de temperatuur in de ochtend pijlsnel omhoog. Uiteindelijk wordt het daar bijna overal tropisch warm met 30 tot lokaal zelfs 32 graden. Vooral langs de noordwestkust blijft het kwik iets achter met maximaal een graad of 25.

Daarbij schijnt de zon veelvuldig, maar het risico op zware onweersbuien wordt vooral later op de dag groter.

Erg uiteenlopende modeluitvoer
Bij MeteoGroup wordt onder andere gebruik gemaakt van verscheidene weermodellen. Hierbij wordt de weersituatie voor de komende uren en dagen gesimuleerd, wat een goed inzicht kan geven in de potenties voor een bepaald weertype. Aangezien de atmosfeer zeer complex in elkaar steekt, is er geen enkel weermodel wat de werkelijkheid altijd perfect nabootst. Wel is het zo dat elk model zijn eigen plussen en minnen kent. In grote lijnen kan gesteld worden dat de weersverwachting betrouwbaarder is, als diverse modellen tot een vergelijkbaar eindresultaat komen.

Voor de situatie van morgen zijn er grote verschillen in modeluitvoer voor wat de buiigheid betreft. Dit heeft er vooral mee te maken dat zich onderin de atmosfeer een soort van deksel (inversie) bevindt, waardoor de buien niet vanzelf ontstaan. Alleen als een (kleine) verstoring in de atmosfeer passeert en alles precies goed valt, kan zich een bui vormen. Dit maakt dat de buienverwachting tamelijk onzeker is. Wel zijn de modellen het met elkaar eens dat er veel energie beschikbaar, zodat eventuele buien erg fors kunnen uitpakken.

Waar en wanneer komt het tot buien?
In de loop van de nacht naar woensdag komt een eerste storing vanuit het zuidwesten dichterbij. De meeste weermodellen berekenen alleen wat dunne wolkenvelden die later vannacht en morgenochtend vroeg van zuidwest naar noordoost passeren. Echter, laten een paar hoge resolutiemodellen vooral in het zuidwesten en zuidoosten al een enkele regen- of onweersbui ontstaan.

Woensdag overdag is het dan wachten op een tweede storing. Deze bereikt in de namiddag het zuidwesten en trekt dan gedurende de avond noordoostwaarts. Hierop ontstaan waarschijnlijk op meer plaatsen een paar fikse onweersbuien, de eerste in Zeeland en Noord-Brabant.

Een derde storing doet ons land in de nacht naar donderdag en donderdag overdag aan, met opnieuw stevige (onweers)buien. De meeste regen lijkt voor de oostelijke landsdelen bestemd met her en der tot en met donderdag meer dan 20 millimeter.

Risico op hagel en zware windstoten
Als gevolg van een erg onstabiele verticale opbouw van de atmosfeer, kunnen de buien erg zwaar worden. Tijdens een bui kan het zeer plaatselijk tot flinke hagelstenen en zware windstoten van meer dan 75 km/uur komen. Het is dus raadzaam om de regenradar en de berichtgeving morgen goed in de gaten te houden.

Bron: MeteoGroup
Foto voorpagina: Corinne Verkuil, onweer in Nieuwerkerk aan de Ijssel (archieffoto 7 juli 2017).

Datum: dinsdag 18 juli 2017, 13:40
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Frankrijk, Groningen, Polen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry