Zomers tot tropisch warm

17/07
2017
Boven onze omgeving gaat de luchtdruk het komende etmaal flink omhoog en dat resulteert in een aantal rustige en warme dagen. Vooral woensdag wordt het met een warme bries vanuit Centraal Europa zomers warm. In het zuidoosten en oosten van het land wordt het zelfs tropisch warm, met op de warmste plekken 31 graden. Lang duurt de hitte echter niet, want vanaf donderdag zakken we alweer terug tot rond 22 graden.

Een hogedrukgebied ligt vandaag – maandag – met de kern boven Ierland en Wales, met een uitloper tot boven ons land. Een koufront dat vooral in de nacht van noord naar zuid over het land trok, ligt op de maandagochtend vooral nog boven het zuidoosten van het land, met daar nog veel bewolking en enkele buien. Daar vooruit zit nog de warmere lucht en in combinatie met ook daar ’s middags nog flink wat zon, weet het kwik in de zuidoosthoek van het land nog te stijgen naar 24 of 25 graden. In de rest van het land wordt het ondanks flink wat zon 20 tot 23 graden.

Kern boven Nederland
Aan de achterzijde van het koufront bouwt het hogedrukgebied zich steeds verder uit en dinsdag is vervolgens een hele fraaie zomerdag, met veel zon en hoge middagtemperaturen. Met de kern van het hogedrukgebied uiteindelijk net iets ten noorden van ons, boven de Noordzee, draait de wind naar het warmere noordoosten tot oosten. In combinatie met veel zonneschijn warmt het gedurende de dinsdag op tot maximaal 27 graden in de zuidelijke provincies. Langs de noordkust is het met een meer noordoostelijke wind, en dus een wind vanaf zee, iets minder warm; rond 20 graden.

Tropische hitte
Woensdag trekt het hogedrukgebied verder oostwaarts, waarna een actief lagedrukgebied vanuit het zuidwesten oprukt. Een eerste bijbehorende storing trekt noordwaarts en schuift dus vooral over de Britse Eilanden, maar het duurt niet lang voordat de volgende bijbehorende storingen ons land wel weten te bereiken. Daar vooruit schijnt woensdag de zon geregeld en stijgt de middagtemperatuur snel. De zomerse warmte weet ook de kustregio’s te bereiken, met daar 25 tot 28 graden, en in het zuidoosten van het land warmt het op tot maximaal 31 graden.

Onweersbuien
Tegen het einde van de woensdagmiddag arriveren vanuit het zuiden uiteindelijk de eerste stevige buien, mogelijk gepaard met onweer en hagel. Deze trekken vervolgens gedurende de avond, nacht en vroege donderdagochtend noordoostwaarts het land over, bij minimumtemperaturen rond 18 graden! Een vochtige en warme nacht dus, ofwel een plaknacht.

Donderdagochtend trekken de buien het land uit en is het een tijdje droog, maar al vrij snel volgt opnieuw een tweetal storingen, waarna de buiigheid rond de middag weer opleeft. Deze buien zijn echter een stuk minder actief en de kans op onweer is vanaf dat moment dan ook vrij klein.

Minder warme lucht
Aan de achterzijde van het laatste front, een koufront, wordt vanuit het zuidwesten weer minder warme lucht aangevoerd en daarmee wordt het donderdag een ‘normale’ 21 tot 24 graden. Ook begint de luchtdruk weer te stijgen. Vrijdag is het vervolgens vrij zonnig en overwegend droog zomerweer en qua temperatuur verandert er weinig.

Wisselvalliger
Wel ligt er dan alweer een volgende storing op de loer. Een lagedrukgebied, omringd door allerlei fronten, nestelt zich boven de Britse Eilanden en de eerstvolgende nattigheid in onze omgeving laat waarschijnlijk dan ook niet lang op zich wachten.

Datum: maandag 17 juli 2017, 11:08
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Ierland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry