Zuid-Spanje: de hoogoven van Europa

14/07
2017
In juni schreven we al over extreem hoge temperaturen in delen van Portugal en Spanje. Vooral in de tweede helft van juni werden in de zuidelijke regio’s her en der al veertigplussers gerapporteerd. De laatste dagen draait het hittekanon daar wederom op volle kracht. Spanje noteerde gisteren zelfs een nieuw absoluut hitterecord!

Een nieuw Spaanse warmterecord
Gisteren bereikte de warmte in het zuidwesten van Europa een hoogtepunt. In het Zuid-Spaanse plaatsje Montoro werd een maximumtemperatuur geregistreerd van maar liefst 47,3°C. Daarmee is het officiële all-time warmterecord voor Spanje verbroken. Tot gisteren stond dat op naam van Murcia, gemeten op 4 juli 1994.

Temperaturen van veertig graden en meer zijn dit jaar in die regio geen uitzondering. In Cordoba bijvoorbeeld werd gisteren voor de 13e dag dit jaar een veertigplusser bereikt. Ook vandaag wordt het daar ruim veertig graden. De komende dagen wordt de ergste hitte echter enigszins getemperd.

Guadalquivir vallei
Een markant warm gebied in Spanje is de Guadalquivir vallei, vernoemd naar de gelijknamige rivier die daar doorheen stroomt. Deze brede vallei strekt zich uit van grofweg Cadiz, via Sevilla en Cordoba tot aan Ubeda. De laagvlakte wordt aan de zuidzijde begrensd door de uitlopers van het Sierra Nevadagebergte. De lagere bergen van de Sierra Morena bevinden zich net noord van de Guadalquivir vallei.

Vanwege de bijzondere geomorfologische kenmerken worden hier in de zomermaanden vaak bijzonder hoge kwikstanden afgelezen. Zo bestaat de bodem veelal uit zand en gesteenten, waardoor de toplaag snel uitdroogt. Hoe droger deze oppervlaktelaag is des te gemakkelijker deze opwarmt door zonnestraling. Verder ligt deze vallei behoorlijk zuidelijk waardoor de zonkracht een stuk hoger is dan in onze contreien. De vallei bevindt zich op een hoogte van slechts enkele meters boven het zeeniveau. Hierdoor ligt dit land veel lager dan de omliggende gebieden. Bij droge lucht is het zo dat elke 100 meter daling in de atmosfeer een temperatuurstijging oplevert van ongeveer 1 graad. Een lagere ligging van een stuk land, leidt dan ook vaak tot hogere temperaturen

Ook warm weer in Nederland?
Temperaturen van veertig graden en meer zijn in Nederland nog nooit waargenomen. Het warmterecord staat al sinds 23 augustus 1944 op naam van het Gelderse Warnsveld: 38,6°C.
Met het verwachte verder opwarmende klimaat, wordt wel verwacht dat ook wij deze eeuw een keer de 40,0°C bereiken. Vooralsnog is daar zeker geen sprake van.

In het weekeinde moeten we het in de middag met ongeveer de helft ervan doen: zaterdag wordt het van noord naar zuid 18 tot 21 graden; zondag komen daar 2 à 3 graden bij. Wel is het vooral op zondag behoorlijk bewolkt en valt soms een drupje regen

Na het weekeinde komt de zon goed terug en gaan de middagtemperaturen vooral op dinsdag en woensdag flink omhoog. Mogelijk wordt in de regio’s Limburg en Oost-Brabant dan op een enkele plek de tropische dertig graden aangetikt.

RainToday jarig!
Vandaag bestaat onze mobiele regenradarapp RainToday precies twee jaar. Om dat te vieren zijn de Premium RainToday abonnementen tijdelijk feestelijk geprijsd: 3 maanden voor €1,99 of 12 maanden voor €5,99. Hiermee zijn de meest actuele hoge resolutie regenradarbeelden te bekijken. Vooral op een dag als vandaag is het leuk en handig om de buien exact te volgen. De app is hier te downloaden.

Bron: MeteoGroup
Foto voorpagina: Een foto van de plaats Montoro. Gisteren werd hier het Spaanse warmterecord verbroken. Bron: Google.

Datum: vrijdag 14 juli 2017, 12:08
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Limburg, Noord-Holland, Portugal, Sevilla, Sierra, Spanje

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry