Bakken met regen

12/07
2017
De zomer van 2017 tapt vandaag letterlijk uit een ander vaatje. Een actieve regenstoring veroorzaakt namelijk enkele uren stevige regenval in grote delen van het land. Er is her en der al een behoorlijke slok water afgetapt en we zijn er nog niet.

Eind juni schreven we over de extreme droogte in onze contreien. Hoewel het sinds 23 juni wisselvalliger is met bijna elke dag verspreid een paar buien of wat regen, zijn er nog altijd plaatsen waar sprake is van een fors neerslagtekort. Een flinke slok regenwater komt dan ook als geroepen voor met name de landbouw en natuur. En er wordt flink wat hemelwater verwacht.

Plaatselijk meer dan 50 mm
Rond 9:00 uur vanochtend werd in Vlissingen al een regensom van 30 millimeter afgelezen. Uiteindelijk komt de dagsom vandaag in het midden en zuiden op de meeste plaatsen uit op meer dan 20 millimeter. De meeste regen wordt in delen van Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland verwacht. Plaatselijk komt de teller waarschijnlijk zelfs op meer dan 50 millimeter uit. Dat betekent dat er op elke vierkante meter 50 liter water valt.
In de noordelijke provincies is het vandaag een stuk minder nat. Al wordt daar toch ook nog 5 tot 15 millimeter verwacht.

Vanmiddag klaart het vanuit het westen aan de achterzijde van de regenstoring langzaam op. Vooral aan zee kan de zon nog circa vijf uur schijnen. Langs de Duitse grens trekt de regen pas tegen de avond weg en zal de zon alleen vanavond nog even zichtbaar zijn

Neerslagtekort weggewerkt?
Een maat voor de droogte is het doorlopend potentieel neerslagtekort. Dit wordt cumulatief berekend over de periode vanaf 1 april. Daarbij wordt naast de gemeten hoeveelheid neerslag ook rekening gehouden met de hoeveelheid verdamping. Tot en met gisteren liep het neerslagtekort uiteen van ongeveer 30 millimeter in de regio van Groningen-Stad tot maar liefst 240 millimeter nabij het Zeeuwse Sluis.
Vooral in het zuiden en westen is de overvloedige regen van vandaag wat dat betreft dus meer dan welkom. Er moet echter nog heel wat meer regen vallen om het tekort van meer dan 200 millimeter weg te werken.

Morgen zo goed als droog
Weerkundig is het contrast met morgen behoorlijk groot. Ons land komt dan onder de vleugels te liggen van een hogedrukkern. Hierdoor komt de atmosfeer tot rust en blijft het dan vrijwel overal droog (een enkel spetterbuitje is niet geheel uitgesloten). Er ontstaan boven land wel vrij veel uitsmerende stapelwolken, waardoor de zon landinwaarts regelmatig schuilgaat achter bewolking.

Bron: MeteoGroup.
Foto voorpagina: Een regenachtige ochtend op de camping. Foto gemaakt door Joost Mooij.

Datum: woensdag 12 juli 2017, 09:08
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Gelderland, Groningen, Noordelijke, Sluis, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry