Bosbranden in het westen van Canada en de VS

11/07
2017
In de westelijke regio’s van Canada en de Verenigde Staten zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen vanwege flinke bosbranden. Het zwaartepunt van de branden ligt in de Amerikaanse staten Californië en Colorado en in de Canadese provincie British Columbia.

Na een regionaal recordnat winterhalfjaar, is het in de westelijke delen van Noord-Amerika al een tijdlang erg droog en warm. Bovendien staat er de laatste dagen relatief veel wind, overdag soms een dikke windkracht 4. De combinatie van deze weersfactoren heeft ervoor gezorgd dat de branden gemakkelijk konden ontstaan en zich verder uitbreidden. Daarnaast spelen ook andere oorzaken een rol.

Veel naaldbossen
De directe oorzaak van een bosbrand is vaak lastig te achterhalen, maar vaak ontstaat het door menselijke activiteiten zoals barbecueën, het stoken van een kampvuur of het weggooien van brandende sigaretten. Een deel van de branden in British Columbia is echter waarschijnlijk het gevolg van blikseminslag.

Een andere belangrijke indirecte oorzaak van de grootschalige brandhaarden ligt in het feit dat in de betrokken gebieden veel brandbare biomassa voorhanden is in de vorm van uitgestrekte bossen. Daar komt bij dat de overheersende vegetatie daar bestaat uit naaldbomen. Dit soort vegetatie is rijk aan harsen die gemakkelijk ontbranden. Om de risico’s op nieuwe bosbranden enigszins te beperken, is het belangrijk om de bosgebieden goed te onderhouden. Te denken valt aan het verwijderen van afgestorven vegetatie.

Honderden branden
Er is sprake van enkele honderden verschillende brandhaarden, verspreid over de westelijke delen van het Noord-Amerikaanse continent. De meeste ervan bevinden zich in het gebied ten noord(oost)en van Vancouver en in het zuiden van de staten Californië en Colorado. Ook in de omliggende staten worden meerdere (veelal kleinere) branden gemeld. Volgens voorlopige schattingen is een gebied van bijna 20.000 hectare verbrand.
Als gevolg van de branden hebben duizenden mensen hun huis of vakantieplek moeten verlaten. Alleen in British Columbia al zijn meer dan 10.000 mensen gevlucht.

Slechte luchtkwaliteit
Hoewel de omvang van de bosbranden slechts een fractie van Canada en de VS beslaat, hebben veel inwoners vooral overlast van de verslechterde luchtkwaliteit. Vooral de concentratie fijnstof is duidelijk hoger dan gebruikelijk. Ten noordwesten van de Canadese plaats Kamloops is deze concentratie vandaag circa tienmaal zo hoog als in ons land. Dit uit zich vooral in sterk teruglopende zichtwaarden, heiigheid. Ook vanuit satellietbeelden zijn de rookwolken zichtbaar.

Weinig regen in het vooruitzicht
Voor de komende dagen wordt in het westen van Canada wel wat regen verwacht, maar de hoeveelheden zijn op de meeste plaatsen waarschijnlijk gering. Het Europese weermodel ECMWF berekent op veel plekken in het gebied ten oosten van Vancouver slechts 0-5 millimeter tot aan volgende week dinsdag (18 juli). Dat is nog veel vergeleken met de Amerikaanse westkust, want daar blijft het ook de komende zeven dagen vrijwel overal droog.

Bron: MeteoGroup
Gebruikte bronnen: Government of Canada, Washington Post.
Foto voorpagina: Satellietfoto van de bosbranden nabij Vancouver. Bron: Terra Modis/NASA.

Datum: dinsdag 11 juli 2017, 11:08
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Canada, Vancouver, Verenigde Staten, Washington

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry